Veliki rat, Crna Gora, ljudi, pejzaži i tradicija

Izložba predstavlja priču o ratu, ljudima i življenju
188 pregleda 0 komentar(a)
galerija Nikola I izložba, Foto: Svetlana Mandić
galerija Nikola I izložba, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.09.2015. 06:57h

Nakon publike u Vrbasu i Nikšićani su imali priliku da pogledaju fotografije iz albuma dr Bele Maćašovskog “Montenegro: 1915-1916-1917”, zahvaljujući izložbi koju su u galeriji “Nikola I”, organizovali Istorijski arhiv Subotice, Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji i nikšićki Centar za kulturu.

Izložba koja, kako je zapisala istoričarka Tatjana Segedinčev, predstavlja svojevrsnu priču o ratu, ljudima i življenju, organizovana je u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Bodin Radojević iz Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine, koji je osnovan u oktobru, kazao je da je pomenuta izložba njihov prvi autorski proizvod koji je publici u Vrbasu predstavljen u maju.

"Autor ovih fotografija je rođen u Vojvodini, a fotografije su nastale u Crnoj Gori. Mi ih poslije sto godina vraćamo kući. One su svjedočanstvo jedne epohe i po prvi put se pojavljuju u javnosti u Crnoj Gori", kazao je Radojević i dodao da su se potomci crnogorskih kolonista u Srbiji samoorganizovali oko očuvanja kulture i tradicije Crnogoraca.

Ljekar, kome je hobi bila fotografija, dočarao je okom fotoaparata Veliki rat i Crnu Goru u njemu, ali i mjesta, pejzaže, ljude, tradiciju.

"Fotografije su nastale kao rezultat Maćašovskog etnografskog istraživanja. One su bile podstaknute autorovim interesovanjem za život etničkih grupa u raznim geografskim podnebljima. Fotografije su svjedočanstva o kulturnom bogatstvu ovog podneblja početkom XX vijeka", zapisala je Segedinčev.

Izložbu je otvorio direktor nikšićkog Centra za kulturu Peko Nikčević koji je kazao da bez istorije i prošlosti nema ni budućnosti.

"Od prošlosti se ne živi, ali prošlost treba sagledati, treba je znati. Zato se od srca zahvaljujem našim prijateljima i rođacima iz Vojvodine što na pravi način čuvaju ono što jesmo i što treba da budemo. To je naša tradicija, istorija, porijeklo, sve ono što treba da čuvamo. Čini mi se da nas ovaj put naši rođaci iz Vrbasa pomalo uče kako to treba da radimo", kazao je Nikčević.

On je obećao je da će pomoći da pomenutu izložbu pogledaju i ljudi širom Crne Gore jer, kako je kazao, fotografije Bele Maćašovskog zaslužuju da obiđu čitavu republiku.

Bonus video: