SPORNI DUG

Spor CANU i države: Hoće ministarku Vlahović u sudnici

Žugić tvrdi da Ministarstvo duguje CANU 750.333 eura, a ne 1.185.477 eura
135 pregleda 11 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Luka Zeković
Sanja Vlahović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.09.2015. 18:21h

Ministarstvo finansija procijenilo je da država Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU) duguje 750.000 eura, odnosno 435.000 eura manje nego što zahtjeva Akademija.

To je naveo ministar finansija Radoje Žugić, u pismenom izjašnjenju, koje je dostavio sudu u sporu, koji CANU vodi protiv države, zbog neisplaćenih budžetskih sredstava za 2013. godinu.

Sutkinja Snežana Armenko objasnila je da ministar nije u mogućnosti da dođe u sudnicu zbog bolesti, i strankama uručila Žugićev dopis.

U dopisu, između ostalog, piše da je dug Ministarstva prema CANU za 2012. i 2013. godinu 750.333 eura, a ne 1.185.477 eura, koliko traži CANU.

Advokat CANU-a Zoran Radonjić kazao je da iz Ministarstva nijesu objasnili zašto taj dug ne isplate, kad ga već ne spore.

Ministarstvo je, u međuvremenu, uplatilo novac za prošlu i ovu godinu, ali je CANU odlučio da nastavi spor, revoltiran, između ostalog, stavom nadležnih institucija, kako tvrdi predsjednik CANU Momir Đurović, da “ne mogu retroaktivno isplatiti dug, zbog nepostojanja planiranih sredstava u budžetu”.

Suđenje je odloženo za 27. oktobar, kako bi se stranke upoznale sa podneskom Žugića.

Iz CANU u tužbi protiv Ministarstva finansija, navode da je toj instituciji nezakonito obustavljena isplata budžetskih sredstava za period od maja do decembra 2013. godine.

Zastupnik države ranije je osporio njihov zahtjev, ocjenjujući ga neosnovanim.

Đurović: Samovolja Vlahović nas je i dovela dovde

Akademik Momir Đurović i advokat CANU-a Zoran Radonjić ponovili su predlog da se kao svjedok pozove ministarka nauke Sanja Vlahović.

Sutkinja Snežana Armenko kazala je da će o tom predlogu naknadno odlučiti, nakon što utvrdi da li je uopšte nadležna u tom sporu.

“Mi trpimo zbog javašluka Vlade, zbog samovolje jedne ministarke, koja je, zamislite, predložila da se naša sredstva isplaćuju dukljanskoj akademiji. Mi insistiramo na njenom saslušanju”, naveo je Đurović.

Preporučujemo za Vas