Iz majstorske radionice modernog klasika

Knjiga “Kratke priče” objedinjuje Asanovićevu prozu objavljenu u XXI vijeku
174 pregleda 1 komentar(a)
Sreten Asanović, Foto: Luka Zeković
Sreten Asanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.09.2015. 17:41h

Upravo objavljena knjiga naslovljena “Kratke priče”, utemeljitelja tog žanra u modernoj crnogorskoj književnosti, akademika Sretena Asanovića, sadrži dvije njegove kratke knjige objavljene dvijehiljaditih.

Zbirka “Martiri i pelegrini” objavljena je 2000. (Plima, Ulcinj) i sadrži neke od antologijskih priča poznatog pisca, dok je zbirka noveleta “Nomina” objavljena 2006, takođe kod Plime. Obje knjige doživjele su više izdanja.

Na taj način knjiga “Kratke priče” objedinjuje Asanovićevu prozu objavljenu u XXI vijeku, pružajući pravi uvid u “majstorsku radionicu” modernog crnogorskog klasika .

Knjiga “Martiri i pelegrini” je strukturno zanimljivo organizovana, pa imamo dva pola jedne stvarnosti - onaj koji se odnosi na mučenike borbe i heroje otpora, ali i dio koji slika sve ono što je došlo kasnije. Tako će se u jednoj od priča “pojaviti” i zloglasni Markus Volf, “svemoćni šef surove Štazi”, a svaka od priča donosi fokus na neki neobičan detalj ili neku izuzetnu sudbinu.

Drugi dio objavljene knjige, prozni medaljoni iz zbirke “Nomina”, pokazuju Asanovićevo književno umijeće na najbolji mogući način - očišćen od svih suvišnih “ukrasa”. Možda baš ove izuzetno kratke forme najbolje ilustruju Asanovićev prozni metod.

Sreten Asanović (1931), utemeljitelj je moderne kratke priče u crnogorskoj književnosti. Napisao je i roman “Putnik” koji je naišao na izuzetan prijem i čitalaca i kritike, a autor je brojnih knjiga (“Lijepa smrt”, “Noć na golom brdu”, “Opojno piće”) koje su bile zapažene i nagrađivane u onoj, velikoj SFRJ. Tako je “Noć na golom brdu” zavrijedila prestižnu Goranovu nagradu u Zagrebu 1981. Plima objavila mu je Izabrana djela u četiri knjige. Knjiga “Kratke priče” objavljena je u zajedničkom izdanju Pobjede i OKF.

Bonus video: