Osramoćeni Stiven Li otvorio akademiju u Šenženu

53 pregleda 1 komentar(a)
Stiven Li, Foto: Wikipedia
Stiven Li, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 14.09.2015. 18:18h

Suspendovani igrač snukera Englez Stiven Li osnovao je akademiju za mlade igrače u kineskom gradu Šenženu, prenijeli su danas britanski mediji.

Bivši peti snukeraš svijeta Li je 2013. godine suspendovan na 12 godina zbog namještanja mečeva u snukeru.

Suspenzija će se završiti 12. oktobra 2024. godine kada bude napunio 50 godina i neizvjesno je da li će se vratiti takmičenjima.

"Ima mnogo talentovanih igrača u Kini, to je sirov talenat, mladi igrači su veoma sposobni. Impresioniran sam", rekao je Li za BBC.

On je naveo da planira da putuje u Kinu jednom mjesečno i bude mentor 12-godišnjim igračima.

"Nadam se da ću uspjeti da napravim zaista dobre igrače u budućnosti", rekao je Li.

Li je profesionalni igrač snukera više od 20 godina i za to vrijeme osvojio je pet rangirajućih turnira. On je suspendovan jer je namjestio ishode sedam mečeva 2008. i 2009. godine. Takođe, utvrđeno je i da je Li 2009. godine namjerno izgubio sa 4:10 meč prvog kola Svjetskog prvenstva protiv Rajana Deja. On je negirao sve optužbe.

Direktor Svjetske snuker asocijacije Beri Hern rekao je da "nema razumijevanja" za Lija, ali da on može da radi šta god želi.

"Stiven Li je bio vrhunski igrač, ali pošao je pogrešnim putem i platio je najveću cijenu. Suspenzija od 12 godina odgovara počinjenom djelu, ali ja bih ga kaznio i doživotno. Morate da pošaljete poruku svima, sponzorima, emiterima. Integritet je na prvom mjestu", rekao je Hern.

"Svi zaslužuju drugu šansu. On može da zarađuje i izdržava svoju porodicu. Želim mu uspjeh sa akademijom, a cenu je platio svojom profesionalnom karijerom. On nije više član Svjetske snuker asocijacije", dodao je Hern.

Bonus video: