Klimanje nad tužnom sudbinom svijeta

Monodrama se sastoji od reda humorističkih dionica na temu žena i braka, pa reda razmišljanja o svijetu i životu
119 pregleda 0 komentar(a)
Zijah Sokolović, Foto: Duško Miljanić
Zijah Sokolović, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 14.09.2015. 17:44h

Poznato je da Zijah Sokolović voli da igra svoje solo predstave po jednu i više decenija, pa se tako i “Cabares Cabarei” igra već više od dvadeset godina.

Ova monodrama se u principu sastoji od reda humorističkih dionica na temu žena i braka, pa reda razmišljanja o svijetu i životu, što barem na papiru zvuči kao zgodna forma da se provuče neka važna poruka, a da se istovremeno i publika lijepo zabavi.

Ali avaj, ta zabava je bazirana prije svega na mizoginom i seksističkom humoru, a ovaj, da ga nazovemo misaoni dio, uprkos humanističkim namjerama iscrpljuje se u nizu opštih mjesta tipa: kapital je loš, ideali su važni, i tome slično; opšta mjesta koja su nam taman dovoljno sažvakana da kao gledaoci možemo da klimnemo glavama i zajedno sa glumcem konstatujemo tužnu sudbinu svijeta i ljudske pirode.

Sokolović stoji sam ispred mikrofona i izgovara tekst zastrašujućom brzinom, neumorno persiflirajući čitava dva sata. Teško je probijati se kroz tu bujicu riječi i nepodnošljivih opaski na račun žena i vožnje, žena i kućnog rada, žena i brbljivosti, žena i _________ (upisati seksistički stereotip po želji).

“Cabares cabarei” je zasnovan na pučkom humoru, punom kočijaškog jezika, dat iz muške perspektive, iz koje se, kada se govori o toj bezimenoj “ženi”, sve opisane situacije, logično, dižu na nivo univerzalnog.

Kada Sokolović pokušava da predstavi i drugu, mušku stranu muško-ženskih odnosa, naspram neimenovane žene govori o osobinama koje predstavlja kao svoje, što ga čini živim čovjekom koji priznaje svoje mane, dakle, daleko simpatičnijim u poređenju sa bezličnim bezimenim stvorovima koji čuvaju stare kutije od usisivača i nikad ne kuvaju hranu koju muškarac voli.

Da se ne lažemo, ovo je komercijalna solo tačka Zijaha Sokolovića, odnosno narodski rečeno - tezga, i to je sve u redu. Pitanje koje se postavlja je šta radi ovakva predstava u programu FIAT-a, i zašto bismo gledali komercijalne dugovječne tezge na festivalu alternativnog teatra, šta god alternativni teatar danas značio.

Dvosatni stand up za masovno zasmijavanje naroda svakako ne spada u kategoriju ni tragalačkog, ni provokativnog, a vala ni umjetnički relevantnog pozorišta.

Festivalu koji želi da izgradi i održi nekakav svoj distinktivni profil ovakvi programski potezi zaista nisu potrebni.

"Slika Dorijana Greja" i promocija knjige Bečanovića

U okviru glavne selekcije Festivala internacionalnog alternativnog teatra večeras u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” nastupa gruzijski teatar “Tbilisi Music and Drama State Theatre” sa predstavom "Slika Dorijana Greja".

Režiju potpisuje Nini Chakvetadze, scenografiju i kostimografiju Giorgi Ustiashvili, a u predstavi igraju Erekle Getsadze, Jeji Skhirtladze, Shako Mirianashvili, Ekaterine Demetradze, Giorgi Bakhutashvili i Gigi Karseladze.

U okviru Razgovora u podne danas će se u 12 sati u Kuslevovoj kući crnogorskoj publici prvi put predstaviti čuveni svjetski reditelj Andrij Žoldak. Teatarski segment Montengro Art Gerile predstaviće se večeras predstavom “Komad” u Sali DODEST-a u 22 sata.

Predstava je nastala u produkciji NVO Art 365, po tekstu Stefana Boškovića i režiji Mirka Radonjića. U predstavi igraju Žana Gardašević-Bulatović, Jelena Nenezić-Rakočević i Ivona Čović-Jaćimović.

U okviru književnog programa Montengro Art Gerile večeras u 22 i 30 u Kulsevovoj kući biće organizovana promocija knjige “Leksikon filmskih režisera” Aleksandra Bečanovića. Moderator je Vladimir Đurišić.

U okviru Uličnog teatra na Trgu Svetog Petra Cetinjskog večeras u 19 sati nastupiće Žarko Stanišić sa komadom “Iluzije”, a u okviru muzičkog programa večeras od 23 sata u Kuslevovoj počinje koncert benda “Zoon politikon”.

Bonus video: