Crnogorski sportisti i COK opravdali očekivanja

50 pregleda 2 komentar(a)
Hiki i Simonović, Foto: Cokcg.org
Hiki i Simonović, Foto: Cokcg.org
Ažurirano: 14.09.2015. 14:55h

Crnogorski sportisti i Crnogorski olimpijski komitet (COK) radom i rezultatima opravdali su povjerenje i očekivanja Evropskog olimpijskog komiteta (EOK), kazao je predsjednik te asocijacije Patrik Hiki.

Hiki je na čelu delegacije EOK, koja boravi u dvodnevnoj posjeti COK.

U delegaciji, koja je danas razgovarala sa čelnicima i članovima Izvršnog odbora COK, bili su još potpredsjednik Janez Kocijančič i generalni sekretar Rafaele Panjoci.

Hiki se zahvalio na gostoprimstvu, navodeći da mu je zadovoljstvo što je imao priliku da posjeti Crnu Goru.

„Poznajem dobro uspjehe crnogorskih sportista. Oduševile su me vaše rukometašice osvajanjem srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu. Posebno se radujem što u vašem IO vidim proslavljenu rukometašicu Bojanu Popović. Znam vaše uspjehe na Igrama malih zemalja Evrope, na Evropskim igrama i na Festivalu. Crnogorski sportisti i COK radom i rezultatima opravdali su u potpunosti naša očekivanja“, kazao je Hiki.

Predsjednik COK Dušan Simonović zahvalio se čelnicima EOK za sve što su učinili za Crnu Goru, navodeći da su to njeni sportisti opravdali dobrim rezultatima.

„Nadam se da podrška EOK neće izostati ni u narednom periodu. Mi smo mladi olimpijski komitet i svaka vrsta pomoći nam je dobro došla. Razgovarali smo o finansijskoj pomoći, o mladim talentima, o pomoći našoj administraciji, trenerima, stručnom radu u klubovima i reprezentativnim selekcijama. Pričali smo i o pomoći COK-u koji po malo kuburi, ali i ne previše sa finansijama", rekao je Simonović.

Kocijančič je kazao da se rado sjeća početaka crnogorskog sporta, navodeći da su od tada napravljeni ogromni koraci.

„Vrlo rado se sjećam prvih koraka COK-a, saradnje sa Simonovićem i prvog razgovora. U životu čovjek uvijek gleda da se neko povjerenje ostvari i obistini, a povjerenje u crnogorski sport ne samo da se obestinilo, već je bilo realizovano na fenomenalan način. Crna Gora je na sportskom području postigla veću prepoznatljivost u svjetskim, međunarodnim relacijama, nego na bilo kom drugom nivou. Za to iskrene čestitke", rekao je Kocijančič.

Generalni sekretar Panjoci kazao je da zna da se mnogi italijanski sportisti ugledaju na crnogorske, navodeći primjer vaterpolista koji nastupaju u toj državi.

"Nije mi prvi put da sam u Crnoj Gori. Italija i Crna Gora su blizu, a sport je uvijek unosio dodatnu vrijednost", kazao je Panjoci.

Čelnike EOK u ime Izvršnog odbora pozdravila je i Vesna Medenica i zahvalila im se na dosadašnjoj podršci.

Unapređenje sportske infrastrukture preduslov za afirmaciju sporta

Unapređenje sportske infrastrukture ključni je preduslov za afirmaciju sporta, saopšteno je nakon sastanka premijera Mila Đukanovića sa rukovodstvom Evropskog olimpijskog komiteta (EOK).

Đukanović je danas primio predsjednika EOK, Patrika Hikija, potpredsjednika Janeza Kocijančića i generalnog sekretara Rafaela Panjocija.

„Na sastanku je zaključeno da je unapređenje sportske infrastrukture ključni preduslov za afirmaciju sporta, te je na toj liniji dogovoren nastavak saradnje dva komiteta i potvrđena podrška Vlade razvoju sporta u cjelini“, saopšteno je iz Vlade.

Đukanović je poželio dobrodošlicu rukovodstvu EOK-a i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crnogorski olimpijski komitet član te prestižne organizacije.

„Đukanović je sagovornicima čestitao na odličnoj organizaciji prvih Evropskih igara, ovog ljeta u Bakuu, i istakao da su takvi događaji jedan od važnijih preduslova za razvoj i unapređenje olimpijskih sportova u Evropi. Predsjednik Vlade je zahvalio sagovornicima na podršci EOK-a za izbor Crne Gore za organizatora narednih Igara malih država Evrope“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici EOK-a su istakli dobru saradnju sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, koja je, kako je saopšteno, potvrđena i učešćem crnogorskih sportista na prvim Evropskim igrama.

Bonus video: