Djela Endija Vorhola i ikona pop arta u Herceg Novom

“Sportskim riječnikom rečeno, posjetioci će moći da pogledaju dream tim američkog pop arta”, kazao je Nestorović
154 pregleda 0 komentar(a)
Lazar Vujić, Stevan Koprivica, Mihajlo Nestorović, Foto: Slavica Kosić
Lazar Vujić, Stevan Koprivica, Mihajlo Nestorović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.09.2015. 13:33h

Izložba Američki pop art, u okviru koje će biti predstavljeno tridesetak vrhunskih djela svjetske umjetnosti koja su u vlasništvu poznatih galerista Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića iz Ljubljane, biće otvorena sjutra veče u Galeriji Josip Bepo Benković u Starom gradu. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

Do polovine oktobra posjetioci će moći da vide djela Džona Čemberlena, Roja Lihtenštajna, Roberta Raušenberga, Džejmsa Rozenkvista, Endija Vorhola i Toma Veselmana, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare. Pop art je, podsjetićemo, nastao krajem 50-ih godina prošlog vijeka, u mnogome je uticao na razvoj umjetnosti uopšte, ali, prema mišljenju velikog broja stručnjaka, i na postavljanje standarda i načina razmišljanja i u mnogim drugim sferama života.

Komesar izložbe, magistar slikarstva Vojislav Vojo Kilibarda je kazao da je izložba dogovarana nekoliko mjeseci sa producentom - upravnikom Somborskog narodnog pozorišta Mihajlom Nestorovićem.

“Sportskim riječnikom rečeno, posjetioci će moći da pogledaju dream tim američkog pop arta”, kazao je Nestorović i pojasnio da su djela koja će biti izložena u Herceg Novom do sada izlagana samo u Somboru, Beogradu, Rijeci i Piranu. Prema njegovoj ocjeni, izložba će biti posebno interesantna srednjoškolcima i studentima u Crnoj Gori, a vjeruje i ljubiteljima i znalcima umjetnosti i u dva susjedna grada Trebinju i Dubrovniku.

Galerista i kolekcionar Lazar Vujić, koji je sa suprugom vlasnik galerije Visconti Fine Art u Ljubljani, govorio je o poznanstvu i prijateljstvu sa Vorholom, koji je napravio ciklus s njegovim likom. I jedna od Raušenbergovih grafika zove se “For Lazo”.

Vujić je naglasio da je sa Vorholom “saradnja bila jednostavna”, da mu je između ostalog, bio interesanatan zato što je dolazio iz Evrope, odnosno (tadašnje) Jugoslavije. Naveo je i da je američki umjetnik bio zainteresovan da napravi portret Josipa Broza Tita. Poznati su Vorholovi portreti Če Gevare i Mao Cedunga.

Vujić je podsjetio i na dvoipogodišnju saradnju i razgovore sa Dadom Đurićem i umjetnikova sjećanja na hercegnovsku Umjetničku školu.

Uz opasku da “smo siromašna sredina da bi se trošili na nevrijedne stvari”, direktor JU Herceg Fest Stevan Koprivica je naglasio će hercegnovske ustanove kulture ubuduće tješnje sarađivati i tako omogućiti kvalitetnije zajedničke programe poput izložbe Američki pop art. Goran Skrobanović iz Galerije Josip Bepo Benković je uvjeren da je to jedan od najznačajnijih likovnih programa u Herceg Novom u protekle tri decenije.

Na završetku izložbe planirano je predavanje o pop artu o kome će govoriti istoričarke umjetnosti Ana Pavlović i Ljiljana Zeković.

Bonus video: