Damir Mandić danas u sudnici

Damiru Mandiću se treći put sudi za ubistvo Jovanovića. Prvom presudom sudije Radovana Mandića, njegov prezimenjak krajem 2006. godine, oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića
5 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2015. 05:51h

U podgoričkom Višem sudu danas će biti nastavljeno suđenje Damiru Mandiću, optuženom za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića, urednika “Dana”.

Pred vijećem sutkinje Vesne Moštrokol svoj nalaz braniće Milovan Mihajlović, vještak balističke struke.

Damiru Mandiću se treći put sudi za ubistvo Jovanovića. Prvom presudom sudije Radovana Mandića, njegov prezimenjak krajem 2006. godine, oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića.

Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009, osudilo Mandića na 30 godina zatvora.

Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina.

Ustavni sud ukinuo je i tu presudu.

U ukinutoj presudi konstatovano je da prisustvo Mandića u planiranju izvršenja ubistva počinje korišćenjem njegovog mobilnog telefona “nokia 6310” prilikom kupovine “golfa” iz koga je navodno pucano na Jovanovića.

Ključni dokaz protiv Mandića, prema ocjeni suda, bio je njegov otisak na automatskoj pušci, pronađenoj na zadnjem sjedištu "golfa”, ali iz koje nije pucano na Jovanovića.

Na prethodnom ročištu održanom 20. jula forenzičari iz Visbadena saslušani su putem video linka. Jedan od njih, dr Martin Ekart, tada je djelimično promijenio svoj nalaz od 17. februara 2009. rekavši da je 17 miliona puta vjerovatnije da je Mandić izazivač traga DNK na automatskoj pušci iz koje nije ubijen Jovanović, nego da ta mješavina potiče od dva nepoznata lica. Šest godina ranije on je tvrdio da je 40 miliona puta vjerovatnije da je Mandić izazivač tog traga.

Jovanović je 27. maja 2004. pokošen hicima iz automatske puške, nakon što je izašao iz redakcije. Crnogorski istražitelji još nijesu uspjeli da otkriju ko je ispalio smrtonosne hice i ko je nalogodavac tog zločina.

Bonus video: