Fabio Aru osvojio „Vueltu”

Vozač Astane je titulu obezbijedio u subotu, kada je sa klupskim kolegama u brdima „slomio” Toma Dumulana i preoteo mu crvenu majicu
0 komentar(a)
Fabio Aru, Foto: Reuters
Fabio Aru, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2015. 20:26h

Kvalitet je potvrdio na „Điro d’Italiji”, koji je u maju završio tik iza svog idola Alberta Kontadora.

Ono što nije uspio na svom bunjištu, uradio je u zemlji čuvenog Pistolera - Fabio Aru je osvojio „Vuelta a Espanju” i prvi put u karijeri podigao pehar na grand turu.

Vozač Astane je titulu obezbijedio u subotu, kada je sa klupskim kolegama u brdima „slomio” Toma Dumulana i preoteo mu crvenu majicu.

Posljednja etapa, od Alkala de Enaresa do Madrida, kao i na „Điru” i „Tur de Fransu” služi samo da potvrdi ko je šampion.

"Presrećan sam zbog osvajanja 'Vuelte'. Ovo je bila nevjerovatno teška trka, ne mogu da opišem koliko mi je drago zbog trijumfa. Naredni ciljevi su mi 'Tur de Frans' i Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Ali, za nastup u Francuskoj još moram da vidim, jer je lider Astane Vinćenco Nibali i pitanje je šta će tim odlučiti", rekao je 25-godišnji Italijan.

Aru je 3.358,1 kilometar, podijeljenjih na 21 etapu, prevezao za 85 sati, 36 minuta i 13 sekundi.

Na podijumu su završili i Španac iz Katjuše, Hoakin Rodriges (+ 0,57), i Poljak iz Tinkof-Saksoa, Rafal Majka (+ 1,09).

Dumulan, koji je crvenu majicu nosio na sedam etapa, na kraju je morao da se zadovolji 6. mjestom i nagradom za najborbenijeg vozača na „Vuelti”.

Bonus video: