Policija i tužilaštvo efikasni samo kada je vrh vlasti u problemu

Jovan Vukotić, koji se u policijskim evidencijama vodi kao jedan od vođa škaljarskog klana, uhapšen je 11. novembra 2014. na graničnom prelazu Sitnica. Ekspresno je odveden na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora, iako mu pravosnažna presuda još nije bila uručena
168 pregleda 9 komentar(a)
Jovan Vukotić, Foto: Instagram
Jovan Vukotić, Foto: Instagram
Ažurirano: 13.09.2015. 17:26h

Kotoranin Vesko Vukotić, otac osuđenika Jovana Vukotića, optužio je policiju i tužilaštvo da su efikasni samo kada je u pitanju sudbina nekog iz vrha vlasti i da se ne brinu za sudbinu “običnih ljudi”.

Vukotić je u pismu poslatom “Vijestima” optužio policiju da je krajem prošle godine nezakonito uhapsila njegovog sina, a potom i izdala lažno saopštenje da su mu lisice na ruke stavljene po potjernici.

“Hapšenje je bilo nezakonito, a lažne informacije javnosti su servirali predsjednik Osnovnog suda u kotoru Branko Vučković, šef kotorske policije Igor Popović, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić. I direktor ZIKS-a Miljan Perović ima odgovornst, jer se zna procedura tokom odlaska na izdržavanje kazne zatvora”, kazao je on.

Jovan Vukotić, koji se u policijskim evidencijama vodi kao jedan od vođa škaljarskog klana, uhapšen je 11. novembra 2014. na graničnom prelazu Sitnica. Ekspresno je odveden na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora, iako mu pravosnažna presuda još nije bila uručena.

Tri dana kasnije njegov advokat Goran Rodić zbog nezakonitog hapšenja podnio je prijavu protiv policije, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, podgoričkog Višeg suda i predsjednika kotorskog Osnovnog suda Branka Vučkovića.

Iako mu je do kraja kazne ostalo svega dva mjeseca, tužilaštvo još nije ispitalo da li je on zakonito odveden u spušku ćeliju.

Prijava je “seljena” četiri puta iz tužilaštva u tužilaštvo, da bi na kraju stigla u Specijalno, koje od aprila izviđa da li je Vukotić zakonito osveden u Spuž.

U međuvremenu vijeće podgoričkog Višeg suda, kojim je predsjedavao sudija Savić, odbio je njegovu molbu za uslovni otpust.

Vesko Vukotić pitao je koliko je zakonita takva odluka, “s obzirom da je Jovan podnio prijavu protiv Savića”.

"Trebalo bi da se odgovorna gospoda iz vrha vlasti malo pobrinu za sudbinu običnih ljudi, a ne da crnogorsku javnost o jadu zabavljaju kada su oni u pitanju, kao da Crna Gora nema većih problema”, kazao je on.

Vukotićev pravni zastupnici, advokati Goran Rodić i Branko Anđelić žalili su se na takvu odluku, ocjenjujući je neosnovanom.

Rodić je u žalbi napisao da Savić prilikom odlučivanja nije bio nepristrasan i nezavisan, i da je trebalo da se izuzme iz postupanja u tom predmetu, jer je i protiv njega podnijeta prijava.

Rodić je ocijenio da je odbijanje uslovnog otpusta, samo nastavak revanšističkog odnosa prema Vukotiću.

Istakao je da je u rješenju o odbijanju, koje je donijeto 1. septembra konstatovano da je Vukotiću “ostalo da izdrži još nešto više od tri mjeseca kazne”, iako mu je ostalo dva mjeseca i deset dana kazne zatvora”, kazao je Rodić.

Anđelić je istakao da vijeću Višeg suda nije bilo dovoljno mišljenje ZIKS-a u kojem piše da se Vukotić u toku izdržavanja kazne popravio “da se može sa osnovom očekivati da će se na slobodi dobro vladati”, ali ni preporuka da se zatvorenik može uslovno otpustiti.

"Nakon svega ovoga prvostepeni sud zaključuje da sve navedeno ipak nije dovoljno, nego da pored i ovih 'formalnih' uslova sud mora steći uvjerenje da se može osnovano očekivati da će se okrivljeni i na slobodi dobro vladati, a što ovdje nije bio slučaj. Kad se ima u vidu da je ovakva odluka suda donešena bez održanog ročišta, ostaje nejasno na koji način je stekao takav 'utisak' - 'uvjerenje'?!”, pitao je Anđelić.

Bonus video: