Danilovgrađaninu iz sefa ukraden samurajski mač star 13 vjekova?

Bakić je kazao da vodi i privatnu istragu i da je saznao da K. B. sa izvjesnom osobom iz Niša pokušava da proda katanu u Srbiji
510 pregleda 103 komentar(a)
katana
katana
Ažurirano: 13.09.2015. 06:27h

Tužilaštvo istražuje da li je iz sefa Societe Generale Montenegro banke u Podgorici nezakonito nestao samurajski mač neprocjenjive vrijednosti, star oko 13 vjekova.

Katanu koja je vjekovima u vlasništvu porodice Bakić iz Danilovgrada, Božidar Bakić ostavio je početkom marta u sef bivše Podgoričke banke.

Mjesec kasnije iz banke su nestali mač i zlatna povelja koju je njegov predak dobio 1058. godine zbog učešća u ratu.

Katana je, kako piše u sertifikatu, od izuzetne istorijske vrijednosti, a izrađena je u periodu između sedmog i desetog vijeka.

Beogradski Institut za ispitivanje materijala i metala, utvrdio je da je sječivo kovano u 240 slojeva.

Božidar Bakić optužio je Danilovgrađanina K. B. i više radnika banke za višemilionsku krađu.

“Katanu i povelju ostavio sam u sef 6. marta, a 13. aprila pošao sam da provjerim sef. Zatekao sam ga praznog. Od službenika banke dobio sam odgovor da ga je K. B. odnio iz sefa 6. aprila. Bio sam u bunilu. Nisam znao kako ga je uzeo, jer je jedan od dva ključa koji otvaraju sef bio kod mene. To znači da je neko iz banke morao da mu da dupli ključ, za koji ja nisam znao da postoji”, kazao je. Bakić je objasnio da je K. B. opunomoćio da traži kupca za katanu, ali ne i da raspolaže sefom.

“Falsifikovao je punomoć za rukovanje sefom i potpisao ga inicijalima. To će utvrditi grafolog. Odgovorna osoba iz banke V.P. svađala se sa mnom kad god sam tražio objašnjenje kako je sa falsifikovanim punomoćjem ispražnjen moj sef”.

Danilovgrađanin tvrdi da ga je sugrađanin nazvao 13. aprila, par sati nakon što je izašao iz banke i ponudio mu da mu u ratama otplati 150.000 eura za katanu.

“Počeo je da me ucjenjuje. Pošao sam u danilovgradsku policiju, sve im ispričao i podnio prijavu. Odmah nakon toga me pozvao i počeo da prijeti meni i porodici. Od tada mi prijeti, prate me muškarci koje je platio i ugrožavaju me. Presrijeće me, zatvarao me je u džip, prijetio pištoljem dok nisam povukao prijavu”, tvrdi Bakić.

Ispričao je da je par dana kasnije otišao u danilovgradsku policiju da podnese novu prijavu za prijetnje, ali da je inspektor to odbio.

“Donio sam im snimke prijetnji, ali i one na kojima priznaje da mi je uzeo mač. Nisu prihvatili ništa od toga i shvatio sam da pokušavaju da zataškaju slučaj. Zbog toga sam 3. jula podnio prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu, ali ni oni od tada nisu ništa uradili. Nedavno sam pošao da pitam što se dešava i rečeno mi je da imaju dosta posla i da nemaju kad. Zaključujem da su svi oni uvezani i da štite K.B. i njegove saučesnike”, tvrdi Bakić.

Kazao je da, uprkos prijavi, vodi i privatnu istragu, preko koje je saznao da K. B. sa izvjesnom osobom iz Niša pokušava da proda katanu u Srbiji.

Inspektor savjetovao Bakiću da podnese privatnu tužbu

Iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića pojasnili su da im je iz podgoričkog tužilaštva dostavljen izvještaj u kom piše da se predmet nalazi u fazi izviđaja.

Iz Uprave policije, međutim, odgovorili su da se zamjenik osnovnog državnog tužioca u Podgorici izjasnio da “ nema elemenata bića krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

“Na osnovu priložene dokumentacije B.B, a uz konsultaciju sa postupajućim ZODT u Podgorici, nije proistekla potreba za uzimanjem izjave od K.B. Nakon preduzetih mjera i radnji u konkretnom slučaju o svemu je upoznat postupajući ZODT, koji se izjasnio da u navedenom nema elemenata bića krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Shodno tome, B.B. je poučen da svoja prava može ostvariti putem podnošenja privatne tužbe u parničnom postupku”, piše u odgovorima iz UP.

Oni su negirali Bakićeve navode da tužioca gotovo mjesec nijesu obavještavali o prijavi, tvrdeći da je tužilaštvo obaviješteno istog dana kada je podnio prijavu.

“Ne raspolažemo informacijama da B.B. nije dozvoljeno podnošenje prijave zbog zastrašivanja i prijetnji, kao i da mu nije dozvoljeno da ponovo prijavi K.B. Odjeljenju bezbjednosti Danilovgrad. Bez obzira na to, nadležna organizaciona jedinica izvršiće provjere ovih navoda”, kazali su iz UP.

U banci ćute i pozivaju se na Zakon

Iz Societe banke su se pozvali na Zakon o bankama i nijesu odgovorili na pitanja kako je vrijedan imetak Bakića nestao iz njihovog sefa.

“SGB posluje u skladu sa zakonskim propisima, štiteći na prvom mjestu interese klijenata. Poštujući Zakona o bankama, na osnovu kojeg je propisano da podaci o klijentima do kojih je banka došla na osnovu pružanja usluga predstavljaju bankarsku tajnu, nijesmo u mogućnosti da vam učinimo dostupnim ove informacije”, piše u odgovorima iz banke.

“Vijesti” su tu banku, između ostalog, pitale jesu li utvrdili kako je K.B. u aprilu iz sefa (br. 18-M), bez prisustva Božidara Bakića, iznio katanu, ali i da li je ovlašćenje za rukovanje sefom potpisano u njihovoj poslovnici.

Ta pitanja, kao i pitanje da prokomentarišu optužbe da je K.B. imao pomoćnika u banci, ostala su bez odgovora, ali i pitanja da li se ranije dešavalo da iz sefova nestaju predmeti, da li je moguće umnožiti ključ od sefa...

“Poštujući dugu tradiciju pružanja usluga stanovništvu i privredi Crne Gore, Societe Generale banka Montenegro ulaže svu svoju energiju i vještine za postizanje visokog kvaliteta svojih usluga i zaštite interesa klijenata”, kazali su iz banke.

Bonus video: