Prinudna naplata poreza u Pljevljima, prvi na udaru radnici uprave i Rudnika

Građani Pljevalja za porez duguju tri i po miliona eura, od čega dva miliona za porez na zemljište, a 1,5 za građevinske objekte
61 pregleda 1 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.09.2015. 19:22h

Opština Pljevlja počela je prinudnu naplatu poreza na zemljište i građevinske objekte od građana, a na udaru su se prvo našli zaposleni u lokalnoj upravi i opštinskim preduzećima i Rudniku uglja.

Građani Pljevalja za porez duguju tri i po miliona eura, od čega dva miliona za porez na zemljište, a 1,5 za građevinske objekte.

U lokalnoj upravi kažu da građani mogu prije nego što im se dostavi zaključak o prinudnoj naplati da dug otplate u 12 rata.

Prethodno treba u Upravi lokalnih javnih prihoda da potpišu ugovor o otlati duga na rate.

Direktor Uprave lokalnih javnih prihoda Dragomir Gospić kaže da su početkom septembra poslali zaključke o prinudnoj naplati duga za porez zaposlenima u lokalnoj upravi i Rudniku uglja, a da će nakon toga dostaviti i zaposlenima Termoelektrani, Elektrodistribuciji, kao i svim drugim zaposlenim poreskim obveznicima.

Lokalna uprava je od Fonda PIO tražila da im dostavi i visinu primanja penzionera koji nijesu izmirili Opštini Pljevlja dug za porez.

U lokalnoj kažu da će za sada jedino razumijevanja imati za nezaposlene poreske obveznike i lica koja primaju materijalno obezbeđenje porodice, s tim što niko neće biti oslobođen plaćanja poreza.

„Ukoliko poreski obveznik 10 dana po dostavljanju zaključka o prinudnoj naplati ne izmiri dug, zaključak se šalje poslodavcu koji je dužan da od zarade obustavi iznos duga. Ako poslodavac to ne učini, zaključak se šalje Centralnoj banci Crne Gore, koja će skinuti kompletan iznos duga sa računa poslodavca“, rekao je Gospić.

U lokalnoj upravi kažu da ima građana koji redovno plaćaju svoje obaveze za porez, a da među poreskim obveznicima ima i onih koji godinama po tom osnovu ništa nisu plaćali.

Naplata poreza na zemljište iznosila je svega oko 30 odsto, a na građevinske objekte oko 60 odsto.

„Analizom poreskih dužnika uvidjeli smo da veliki broj građana koji su imućniji, nisu plaćali svoje obaveze“, tvrdi Gospić.

Bonus video: