“Velika drama” odigrana i pred kolašinskom publikom

„Velika drama“, prema mišljenju mnogih, je jedan od najambicioznijih dramskih komada Kovačevića
128 pregleda 0 komentar(a)
Velika drama, Kolašin, Foto: Centar za kulturu Kolašin
Velika drama, Kolašin, Foto: Centar za kulturu Kolašin
Ažurirano: 12.09.2015. 11:39h

Zvanično najbolja amaterska predstava u Srbiji “Velika drama” u produkciji dramskog studija "Luča" Kulturno-umjetničkog društva (KUD) "Kruščić" (Kruščić, Vojvodina), koja je osvojila više od 20 nagrada na različitim festivalima u region, dobila je zasluženu pažnju i kod kolašinske publike. Predstavu je, po tekstu Siniše Kovačevića, režirao Dejan Cicmilović, a u komadu igra oko 30 glumaca, koji su I na sjeveru Crne Gore briljirali.

„Velika drama“, prema mišljenju mnogih, je jedan od najambicioznijih dramskih komada Kovačevića i tekst na kojem je ovaj poznati dramski autor radio punih 13 godina. To je potresna priča o crnogorskoj porodici Vučić, koja je jedna od 7.000 porodica koje su poslije Drugog svjetskog rata iz Crne Gore, u okviru kolonizacije , preseljene u Vojvodinu.

Veliki glumci iz malog Kruščića su i kolašinskoj publici uspješno “ispričali” sagu o tome kako se burni istorijski događaji održavaju na pojedince i na koji način određuju njihove sudbine.

Cicmilović, koji je predstavu uradio povodom 70 godina prve grupe kolonista koji su došli iz Crne Gore u Vojvodinu, kazao je da ga je naročito interesovala “katarzičnost u komadu, sa jednog čovjeka prenesena na porodicu, te da je to, u stvari, tragedija jednog naroda, melodrama kojom je želio isprovociati publiku da preispita četiri elementarne vrijednosti - ljubav, nadu, porodicu i vjeru. “

U predstavi, pored ostalih, igraju Nikola Bulatović, Milica Minić, Ranko Španjević, Nataša Minić, Jovan Paul, Biljana Bjelan, Željko Markulj, Nada Markulj, Mile Zorić, Ivana Kokot, Miloš Rabrenović…

Bonus video: