DVANAESTA KNJIGA SALMANA RUŽDIJA

Kada se razum i fantazija udruže, zajedno proizvode čuda

Pisac misli da je nova knjiga njegovo najzabavnije djelo
70 pregleda 0 komentar(a)
Salaman Ruždi, Foto: Collider.net
Salaman Ruždi, Foto: Collider.net
04.04.2019. 17:44h

Knjiga Salmana Ruždija “Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights” nova, dvanaesta po redu slavnog pisca, juče je izašla u Random Houseu. Na knjizi je radio tri godine, ima trista stranica i pisac misli da je to jedan od njegovih najzabavnijih romana do sada. Polazi od filozofa iz XII vijeka Ibna Rušda, a u knjizi se pojavljuju i Isaak Njutn, Henri Ford, Majka Tereza i Hari Poter.

U knjizi se, kako navodi izdavač, prepliću istorija, mitologija i vanvremenska ljubavna priča. Radnja je sljedeća: u bliskoj budućnosti, nakon što oluja pogodi Njujork (gdje pisac danas živi), počinju neobična dešavanja. Rat svijetla i tame. Vrtlar, koji je do tada bio vrlo prizeman čovjek, otkriva kako mu noge više ne dodiruju zemlju, strip autor se budi u sobi koja neodoljivo podsjeća na kreaciju kakvu je prethodno nacrtao, a napuštena beba u kancelariji gradonačelnika počinje da otkriva korupciju. Oni su svi potomci džina (iz islamske mitologije) koji živi u svijetu neposredno pored našeg, ali je ipak odvojen. Vjekovima je Dunia, princeza džinova, zaljubljena u smrtnika. Imali su mnoštvo djece, ali ona nisu bila svjesna svojih fantastičnih moći, kao što su ih nesvjesni i potomci njihovih potomaka. Ali, oluja koja je pogodila Njujork pomjerila je granice.

“Izvor za novu knjigu golemo je skladište priča s kojima sam odrastao, zbog kojih sam se i zaljubio u čitanje. Želio sam taj književni prtljag, koju sam nosio čitav život, da napokon otvorim”, rekao je književnik u intervjuu “Guardianu”.

Balansiranje između literature, religije, fantazije, poznato je svim čitaocima “Satanskih stihova”, ali kritika kaže da je knjiga iznenađujuće benigna: “Da, riječ je o nizu ljubavnih priča”, rekao je Ruždi “Guardianu”.

“Činilo mi se prelako, s obzirom na vijesti koje čujemo svakog dana, izmisliti fantaziju u kojoj je sve strašno. Mislim da je ideja da bi mogla postojati budućnost puno bolja nego što trenutno možemo očekivati”, kazao je pisac.

Uz knjigu je štampana Gojina grafika “San razuma proizvodi čudovišta” iz serije “Los Caprichos”, a sam Ruždi je pojašnjava: “Knjiga je o razumu i nerazumu. Ne možete naprosto reći da je racionalno dobro, a iracionalno loše. Kada se  razum  i fantazija udruže, zajedno proizvode čuda. Odvojeno, stvaraju monstrume”, zaključuje pisac.