„Život Molijera” je najbolja predstava

Za najbolje glumačko ostvarenje na ovogodišnjim “Purgatorijama“ žiri je nagaradio Nikolu Ristanovskog za ulogu Molijera
185 pregleda 0 komentar(a)
Purgatorije, Život Molijera, Foto: Mnt.mk
Purgatorije, Život Molijera, Foto: Mnt.mk
Ažurirano: 11.09.2015. 15:57h

Komad “Život Molijera “ proglašena je najboljom predstavom na jubilarnom, desetom po redu međunarodnom Festivalu mediteranskog teatra “Purgatorije“, koji je sinoć završen u Tivtu.

Žiri u sastavu Mani Gotovac, pozirišna rediteljska i kritičarka iz Hrvatske, Tanja Bošković, glumica i Zora Živković, producent, ocijenio je da je predstava Makedonskog nacionalnog teatra iz Skoplja, “direktno i precizno pogađa ključno pitanje savremenog društva i scene - odnosa vlasti prema umjetnosti i kulturi uopšte, a posebno prema teatru”. “Ansambl Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja na čelu sa svojim glumcem Nikolom Ristanovskim u ulozi Molijera , i uz pomoć reditelja Ace Popovskog, pronio je pozornicom toliko energije, uvjerenja, mašte i pobune da je zaista bio na nivou nenadmašnog ruskog majstora kao i svog jedinstvenog glumca ali i temeljnog problema vremena u kojem nastaje ova predstava”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Kao i u izboru najbolje predstave, žiri je bio jednoglasan i u dodjeli nagrade za najbolje glumačko ostvarenje na ovogodišnjim “Purgatorijama“- laureat je Nikola Ristanovski, za ulogu Molijera u predstavi “Život Molijera “. “Oduvijek znamo kako je Nikola Ristanovski jedan od najvećih glumaca ovih prostora. Ali kao Molijer, izveo je taj salto mortale s toliko skalpelske oštrine i toliko posvećenosti umjetnosti, izveo ga je u tako kristalnoj artikulaciji komike i tragike istinskog velikana, pokazao je divovsku glumačku snagu i, istovremeno, neizmjernu ljepotu snova”, navodi se u obrazloženju žirija.

Na sinoćnoj ceremoniji zavaranja festivala “Purgatorije“ Centar za kulturu Tivat je po tradiciji, dodijelio pozorišnu nagradu “Ivana Tomičić”. Ovo priznanje za 2015. godinu dobio je glumac Branimir Popović za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza.

Specijalno priznanje festivala Centru za kulturu Tivat

Nagrada za glumačku bravuru pripala je Marku Janketiću za ulogu Rupreta u predstavi “Razbijeni krčag“, Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, dok je specijalna nagrada za umjetničko dostignuće dodijeljena Centru za kulturu Tivat, za vizuelni identitet nove tivatske predstave “Hasanaginica“.

“Čuvale su se sve nijanse boja tivatske tvrđave u atrijumu ljetnikovca Buća. Te temeljne boje od kamena, od pijeska, od smirujuće i prijeteće ljepote. A pripojili su im se samo oni tonovi u kostimu i svijetlu koji su s osjećajem sluha i poštovanjem starine još više isticale vrijednost te baštine i mogućnost likovnog sklada i vizualnog identiteta s njima danas i to na sceni. Taj uigrani trio što se tako vješto i intimno osluškivao i kasnije gledao u “Hasanaginici“, bili su Marija Marković, kostimografkinja, Radomir Stamenković, dizajner rasvjete i Jagoš Marković, reditelj”, zapisali su u obrazloženju članovi žirija.

Bonus video: