ATLETIKA: VELIKO PRIZNANJE OD IAAF

Olimpijske norme ispunjavaće se na Podgoričkom maratonu

Podgorički maraton dobiće petogodišnji sertifikat za olimpijske norme i svjetska atletska prvenstva
0 komentar(a)
Rajner Sos, Foto: ASCG
Rajner Sos, Foto: ASCG
Ažurirano: 11.09.2015. 12:19h

Austrijanac Rajner Sos mjerioc prve A kategorije Svjetske atletske federacije (IAAF) i AIMS-a (Asocijacija svjetskih maratona)  završio je danas trodnevna kontrolna mjerenja i sertifikovanje staze  za Podgorički maraton i Danilovgradski polumaraton.

Dobra je vijest da je Sos dao zeleno svijetlo IAAF-u da Podgorički maraton u narednih pet godina dobije sertifikat koji omogućava atletičarima ispunjavanja normi za najveća takmičenja, Olimpijske igre i Svjetsako atletsko prvenstvo.

 Sve je odrađeno perfektno, staza za maraton i polumaraton su izmjerene, premjerene, iskontrolisane i uradiću sertifikat koji ću za nekoliko dana poslati glavnom kontroloru Hugu Jonasu. Sasvim je sigurno da će Podgorički maraton  u narednih 5 godina imati  sertifikat koji mu daje mogućnost da se rezultati koji se postignu  na njemu priznaju u ostvarenju svjetskih i olimpijskih normi. Domaćini su bili ljubazni na svemu i zaista  punog srca odlazim iz Podgorice," rekao je Austrijanac Rajner Sos.

A najbolja crnogorska seniorka Slađana Perunović je plasman na OI u Londonu ostvarila baš normom na Podgoričkom maratonu 

"Izuzetno sam zadovoljan sa ambijentom  i uslovima koje su mi pružili Glavni grad Podgorica, Sekretarijat za kulturu i sport, Atletski savez Crne Gore  i AK Podgorički maraton, gdje sam imao sve ono što mi je potrebno  za kontrolno mjerenje i sertifikovanje staza za maraton i polumaraton. U mom timu pored mene bio je i makedonac Kire  Sinadinovski i  Milena Vuksanović iz ASCG,  mjerioci koji su završili  kurseve IAAF-a u Atini prošle godine. Zato je njim aovo bila prilika da zajedno sa mnom učestvuju u mjerenju,  jer su to budući mjerioci koji će  biti angažovani za mjerenje staza i trka  na cestama zapadnog Balkana. zahvalan sam posebno i zbog pomoći lokalnih mjerioca Vojina Bukilića  i Miloša Mikića", zaključio je Sos.

Preporučujemo za Vas