Ranko Radulović organizator grupe koja je pripremala likvidacije?

Na konferenciji za novinare nije saopšteno čija su ubistva pripremali
431 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ranko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.09.2015. 17:42h

Nikšićki biznismen Ranko Radulović uhapšen je danas zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je pripremala likvidacije na teritoriji Crne Gore.

Kako je agenciji MINA ranije saopšteno iz tužilaštva, nikšićka policija je, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u tom gradu, uhapsila R. R. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo zelenaštvo, R. M, takođe iz Nikšića, osumnjičenog za isto krivično djelo i nedozvoljeno držanje oružja, kao i S. T. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo iznuda u pokušaju. Njima je određen pritvor od 72 sata.

„U toku je privođenje navedenih lica dežurnom zamjeniku tužioca. Postupak je pokrenut i protiv M.P. koji se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KP Spuž, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja“, kazali su iz ranije Tužilaštva.

Službenici Uprave policije MUP-a – Sektora kriminalističke policije su, u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Nikšić i u koordinaciji i po nalogu Tužilaštva, u okviru akcije „Sova“ sproveli višemjesečne aktivnosti u cilju procesuiranja ovih krivičnih djela i sprječavanja likvidacija na teritoriji Crne Gore.

Kako je saopšteno na pres konferenciji Uprave policije, biće podnijeta krivična prijava u redovnom postupku protiv M.P. (39) iz Nikšića, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a koji se inače nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, i R.Z. (48), zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Policija je, kako se navodi u saopštenju Saše Rakočevića, rukovodioca Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta, došla do operativnih saznanja da je organizovana kriminalna grupa koju predvodi Radulović sprovela niz aktivnosti u cilju izvršenja likvidacija na teritoriji Crne Gore i u tom smislu nabavila veću količina oružja, municije i eksplozivnih naprava za izvršenje tih krivičnih djela.

"Policijski službenici su, 01. jula 2015. godine, postupajući na osnovu operativnih saznanja da se u određenim vozilima nalazi veća količina oružja, municije i eksplozivnih naprava, u mjestu Vitalac u Nikšiću zaustavili putničko motorno vozilo marke „Reno Megan“, vlasništvo jedne taksi firme, u kojem se na mjestu suvozača nalazio M.P. Tom prilikom kod kod ovog lica je u torbici koju je imao kod sebe pronađen i oduzet pištolj marke „FEG“ sa 13 metaka u okviru. Ovom prilikom policijski službenici su pokušali da zaustave i putničko motorno vozilo „Audi“, u kojem su se, kako se sumnja, nalazili R.R. i R.M, ali se vozilo nije zaustavilo na znak službenika policije već se udaljilo u pravcu jezera Slano.

Policija je došla do operativnih saznanja da je organizovana kriminalna grupa koju predvodi Radulović sprovela niz aktivnosti u cilju izvršenja likvidacija i nabavila veću količina oružja, municije i eksplozivnih naprava za izvršenje tih krivičnih djela

Vršeći pretragu terena, policijski službenici su, 05. jula 2015. godine, u blizini lokalnog puta u mjestu Slano pronašli odbačeni kartonski paket u kojem su se nalazili improvizovana eksplozivna naprava i pištolj marke „CZ“ M-57. Službenici Grupe za antiterorističke preglede Uprave policije izvršili su deaktiviranje eksplozivne naprave. Prilikom delaboracije eksplozivne naprave, utvrđeno je da se ona sastojala od plastičnog eksploziva, elektrodetonatorskih kapisli i da se eksplozivno punjenje moglo aktivirati daljinskim putem, preko dva daljinska upravljača manjih dimenzija koji su takođe pronađeni u kartonskoj kutiji. Eksplozivna naprava je bila povezana sa magnetom koji je pogodan za njeno postavljanje ispod putničkog motornog vozila, odnosno ova eksplozivna naprava je imala namjenu uništavanja vozila i žive sile, s obzirom da je bila izrazito velike razorne moći što je potvrđeno u Forenzičkom centru gdje je vještačenjem utvrđeno da naprava sadrži 890 grama ultrabrizantnog eksploziva pentrit", saopštio je Rakočević.

U saopštenju se dodaje:

"Dalje izviđajne mjere i radnje, kojima je rukovodio nadležni tužilac, ukazale su na sumnju da je upravo M.R. iz vozila Audi izbacio pomenutu improvizovanu eksplozivnu napravu, nakon što se sa R.R. ovim vozilom dao u bjekstvo kada su ih policijski službenici pokušali zaustaviti. Takođe, na osnovu ovih aktivnosti sumnja se da je M.P. imao kontakt sa pištoljem„CZ“ M-57 koji je pronađen u paketu zajedno sa ovom eksplozivnom napravom.

Rezultati brojnih aktivnosti policijskih službenika u ovom predmetu, sprovođene u višemjesečnom periodu u koordinaciji i po nalogu nadležnog tužioca, kao i prikupljene činjenice, upućuju i na sumnju da su R.R. i R.M. licu B.K. iz Nikšića u toku maja ove godine na tzv. zelenašku kamatu dali iznos od 8.000 eura, ugovorajući pritom za sebe nesrazmjernu imovinsku korist kroz ugovorenu kamatnu stopu od 8 % na mjesečnom nivou. Kako oštećeni B.K. nije mogao izmirivati mjesečne iznose kamate, to je iznos potraživanja osumnjičenih prema njemu, kako se sumnja, u avgustu ove godine dostigao 12.000 eura. S tim u vezi, R.R. je, sumnja se, od B.K. u jednom momentu zahtijevao da na njegovo ime prevede porodičnu kuću sa imanjem, ukupne vrijednosti oko 150.000 eura. Tužilačko – policijske aktivnosti takođe ukazuju na sumnju da je S.T, s tim u vezi, u periodu od maja do kraja avgusta 2015. godine na štetu B.K. počinio krivično djelo iznuda u pokušaju, na način što je uz upotrebu fizičke sile i ozbiljne prijetnje da će napasti na život i tijelo ovog lica od njega pokušao da iznudi 19.000 eura.

Službenici SKP-a, CB Nikšić i CB Pljevlja su, po nalogu tužioca a shodno pribavljenoj naredbi Višeg suda u Podgorici, danas izvršili pretrese tri stambena objekta i jednog ugostiteljskog objekta u vlasništvu R.R. u Nikšiću, jednog stambenog objekta u njegovom vlasništvu u Pljevljima i stambenog objekta na Žabljaku u vlasništvu R.Z. a koji je povremeno koristio R.R. Izvršen je i pretres porodičnih kuća R.M. i M.P. Nikšiću. Izvršenim pretresima je pronađena određena količina oružja i municije koja će biti predmet vještačenja u Forenzičkom centru. Osumnjičeni R.R, R.M. i S.T. će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Osnovnom državnom tužiocu u Nikšiču, zbog osnova sumnje da su počinili navedena krivična djela", zaključuje se u saopštenju Rakočevića.

Radulović je bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelik, a javnosti je poznat i po aferi “Lipci”.

Radulovićeva firma “Tani”, koja je bila jedan od izvođača radova na dionici Lipci - Knež Laz, magistralnog puta Risan - Žabljak, u ljeto 2008. je tokom dva mjeseca rušila brdo pored puta, a potom šut i kamenje prosipala u more.

U moru je napravljet tvrdi nasip površine 6.191 kvadratni metar. To se nalazilo pored lokacije koju je Radulović ranije kupio, a namjeravao je da sagradi pristanište i plažu, kao i hotel, iako za sve to nije imao nijednu dozvolu.

U decembru 2009. godine Osnovni sud u Kotoru ga je, u prvostepenoj presudi, osudio za krivično djelo "protivpravno zauzimanje zemljišta" na tri mjeseca zatvorske kazne. Istu kaznu tada je dobio za "uništenje i oštećenje prirodnog dobra u Lipcima". Sud mu je odredio jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca.

Međutim zbog žalbi i nastavka postupka došlo je zastare i po ovoj optužnici. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je nakon toga od tužilaštva tražila da ispita kako je u tom slučaju došlo do zastare.