Rus se žali na CG policiju: "Plati 1.400 eura ili ideš u pritvor"

Povarčuk je prihvatio da uplati 600 eura oštećenom, istu sumu na račun kotorskog vrtića, kao i 130 eura sudskih troškova
0 komentar(a)
Rus, nesreća, Foto: Privatna arhiva
Rus, nesreća, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.09.2015. 05:19h

Turista iz Rusije Aleksandar Povarčuk (30) obavijestio je ambasadu te zemlje u Podgorici, da je u Morinju neosnovano uhapšen i da je morao da plati 1.400 eura kako ne bi završio u istražnom zatvoru.

Novinaru “Vijesti” ispričao je da je bio akter saobraćajne nesreće u kojoj je on bio oštećena strana, ali da su mu policajci, uprkos tome, lisice na ruke stavili čim su se pojavili na uviđaju.

Povarčuk je objasnio da je na ljetovanje u Crnu Goru došao sa familijom, kako bi proslavio rođendan dvogodišnje kćerkice.

Preko agencije TUI, Moskovljani su u Petrovac stigli prije pet dana i smjestili se u jednom tamošnjem hotelu.

U nedjelju popodne, prema njegovim riječima, iznajmili su vozilo i krenuli da se provozaju duž obale.

Aleksandar je kazao da su stigli do Herceg Novog i odlučili da automobilom obiđu cjeli zaliv.

“Oko 16.30 časova, u naselju Morinj pokušao sam da skrenem i dao žmigavac. Odjednom smo čuli udarac u zadnji dio vozila. U punoj brzini na nas je naletio motociklista, koji, ispostaviće se, nije imao ni registrovan motor. Izašli smo i on je počeo da se pravda za ono što je učinio, jer je napravio štetu na vozilu koje smo iznajmili. Uvjeravajući nas da je sve u redu sa njim, u to je stigla policija. Ja sam odmah uhapšen“, kazao je Povarčuk.

Istakao je da problemi tu počinju - saobraćajci su napravili uviđaj, prema kome je on proglašen isključivim krivcem za nesreću.

On je rekao da su mu ti policajci iz Kotora stavili na teret krivično djelo - teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, jer je motociklista S.Đ. iz Herceg Novog teško povrijeđen.

“Dali su mi da biram - ili da priznam krivicu i platim 1.400 eura ili da idem u istražni zatvor 30 dana“, kazao je ruski državljanin.

On je dodao da je zgrožen svime što se desilo i na koji način je završio u zatvoru.

Priznanjem krivice, Povračuk je prihvatio da uplati 600 eura oštećenom, istu sumu na račun kotorskog vrtića, kao i da plati 130 eura troškova sudskog vještaka i branioca.

Predstavnik turističke agencije TUI Miloš Vujović, rekao je “Vijestima” da su supruga osumnjičenog Rusa i kćerka morali taksijem da se vrate u Petrovac.

„Šokiran sam na koji način je Povračuk mogao da završi u pritvoru. Postoje ozbiljne nelogičnosti - na koji način je izvršen policijski uviđaj i kako je došlo do toga da se ruski državljanin označi krivcem. O svemu smo obavijestili rusku ambasadu“, kazao je Vujović.

Bonus video: