Jovani Peković diploma EOK, olimpijska stipendija Nikoli Gušiću

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović uručio je diplomu Evropskog olimpijskog komiteta Jovani Peković, srebrnoj crnogorskoj džudistkinji sa Evropskog olimpijskog festivala mladih u Tbilisiju, a potom je u prostorijama COK-a potpisao ugovor o stipendiranju sa Jovaninim reprezentativnim i klupskom kolegi iz Akademika, Nikolom Gušićem
2 komentar(a)
COK, Foto: Luka Zeković
COK, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.09.2015. 12:34h

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović uručio je diplomu Evropskog olimpijskog komiteta Jovani Peković, srebrnoj crnogorskoj džudistkinji sa Evropskog olimpijskog festivala mladih u Tbilisiju, a potom je u prostorijama COK-a potpisao ugovor o stipendiranju sa Jovaninim reprezentativnim i klupskom kolegi iz Akademika, Nikolom Gušićem.

Supertalentovana 17-godišnja džudistkinja je u samo deset dana osvojila srebro na EYOF-u, a potom i bronzu na Svjetskom prvenstvu za kadetkinje u Sarajevu. Sa druge strane, Gušić je na džudo turniru 1. Evropskih igara u Bakuu, koji je bio i Evropsko prvenstvo, osvojio sedmo mjesto. Uspjeh je dopunio prolaskom u osminu finala Svjetskog seniorskog prvenstva.

"Diploma EOK Jovani dolazi neposredno pred posjetu predsjednika ove organizacije, Patrika Hikija Crnoj Gori, dok je Izvršni odbor COK-a doniko odluku da sa Gušićem potpiše ugovor o stipendiranju. Zaslužio je to 22-godišnji džudista Akademika hrabrim i lijepim nastupom u Bakuu, gdje ga je bilo zaista fantastično gledati na tatamiju. Želim da im zahvalim na kvalitetnom predstavljanju i afirmaciji crnogorskog sporta. Nikola je zaradio preko 150 olimpijskih bodova, i nadamo se da će uspjeti da u narednim takmičenjima izbori plasman na OI u Rio de Žaneiru, dok će Jovana biti naša nada u Tokiju 2020. godine. Naš zadatak u COK-u biće da sa Džudo savezom Crne Gore nađemo najbolji način da se ovi vrijedni i posvećeni takmičari relaksiraju briga oko nastupa na takmkičenjima i turnirima", rekao je Simonović.

A predvodnica generacije nevjerovatno talentovanih crnogorskih džudista, Peković, ni sama ne zna broj medalja koje je osvojila u ovoj sezoni.

"Srebro u Tbilisiju na Evropskom olimpijskom festivalu mladih i svjetska bronza u nepunih deset dana su mi najveći dosadašnji uspjesi u karijeri. Ne samo moji, to su i uspjesi mojih trenera Marinka Đurđevca, Dragane Živković i Dragana Šćepanovića, kluba Akademika i porodice, koja mi je finansirala učešće na turnirima na kojima sam sakupljala bodove za svjetsku listu, i bila je uz mene kako u pobjedama tako i porazima", naglasila je 17-godišnja Nikšićanka.

A u njenoj vitrini je 20-tak meadalja ove sezone, a uz zlato, na evropskim kupovima osvijila je dva srebra, bronzu.., dok joj je na Evropskom prvenstvu izmakla medalja u posljednjoj borbi za bronzu.

Ugovor o stipendiranju sa COK-om pomoći će njenom pet godina starijem kolegi da ostvari san - izbori olimpijsku vizu.

"Hvala COK-u na podršci u posljednjih nekoliko godina, mom klubu Akademiku i predsjedniku Draganu Pejanoviću na podršci. Sakupio sam dosta olimpijskih bodova, iako me je povreda lakta početkom godine onemogućila da saldo bude i veći. Do kraja godine, međutim, imam tri grend slema i dva gran prij turnira, koji donose mnogo olimpijskih bodova. A ja sam upotpunosti posvećen tome da ostvarim što bolje plasmane na njima i potpuno sam posvećen i daću sve od sebe da Crnu Goru promovišem na najvećoj sportskoj smotri u Riu", obećao je Gušić.

A nastup Gušića na dva najveća posljednja takmičenja nije prošao neopaženo ni na međunarodnoj sceni.

"Gušiću, ali i meni kao njegovom treneru lično je došao i čestitao najuspješniji svjetski trener, Italijan Enco Gamba. I zaista Nikolina pobjeda nad Gambinim učenikom, aktuelnim olimpijskim pobjednikom iz Rusije, Mansurom Isajevim, bila je prava promocija džuda - demonstracija nevjerovatne snage i tehnike, taktičkog nadmudrivanja. i tehničkog nadmudrivanja. Ta i pobjeda nad prvakom Panameriččkih igara Magdielom Estradom sa Kube, dovele su Nikolu na 37. mjesto olimpijske rang liste. O Jovaninom talentu najbolje govori podatak da je na seniorskom Evropskom kupu savladala i deset godina stariju sjajnu takmičarku iz Poljske - naglasio je Dragan Šćepanović, trener Akademika i crnogorske džudo reprezentacije.

Presrećan je bio i predsjednik Akademika, kluba koji je u maju proslavio 50 godina, Dragan Pejanović.

"Jovana i Nikola su zavrijedili kontinuiranu podršku i pomoć COK-a, što će im, siguran sam, biti veliki motiv za dalji kvalitetan rad i zalaganje, lično usavršavanje i postizanje vrhunskih rezultata na najvećim međunarodnim takmičenjima. Siguran sam da njihovo vrijeme tek dolazi i da ćemo se radovati njihovim uspjesima u narednom periodu", kazao je Pejanović.

Bonus video: