Ramizu Kelmendiju nagrada za životno djelo "Teuta"

Regionalno udruženje pisaca “Teuta”, koje je osnovano od pisaca sa Kosova, Albanije i Crne Gore, od osmog do 10. septembra 2015, u Rožajama, Dečanima, Rugovu i Bajram Curi, organizuje treću trograničnu književnu manfiestaciju “Muzat e Alpeve-Alpske Muze 2015”
68 pregleda 0 komentar(a)
Ramiz Kelmendi (Novine)
Ramiz Kelmendi (Novine)
Ažurirano: 09.09.2015. 19:03h

Nagrada za životno djelo “Teuta”, koja je prošle godine od strane doajena crnogorske književnosti Jevrema Brkovića, prvog laureata ovog priznanja, uručena eminentnom piscu iz Albanije Dritero Agolliju, ove godine dodijeljena je Ramizu Kelmendiju, istaknutoj ličnosti albanske književnosti na Kosovu.

Regionalno udruženje pisaca “Teuta”, koje je osnovano od pisaca sa Kosova, Albanije i Crne Gore, od osmog do 10. septembra 2015, u Rožajama, Dečanima, Rugovu i Bajram Curi, organizuje treću trograničnu književnu manfiestaciju “Muzat e Alpeve-Alpske Muze 2015”.

Prvi dan manifestacije počeo je juče u Rožajama diskusijom na temu “Albanski stih na teritoriji Crne Gore”, a nastavljen je promociom knjige “Stina e ujkut-Vučje doba”, prevedene na crnogorski jezik.

Manifestacija se danas nastavlja u Dečanima, posjetom muzeju “Etnokastrioti” u Istiniću, nakon koje će u Skupštini opštine Dečane biti održan skup na temu “Literarna razmjena Kosovo-Crna Gora-Albanija”, kao i promcija knjige “Ashti i Kombit” Azgan Haklaja.

Karavan pisaca sa Kosova, Albanije i Crne Gore nastaviće manifestaciju u jednom od hotelskih kompleksa u Rugovu, gje će se govoriti na temu “Uzajamno priznavanje balkanske literature”.

Posljednji dan manifestacije obilježiće u Bajram Curri promocija knjige “Majko zašto? - Nene perse?”, crnogorske autorke Mirsade Bibić Šabotić. Na zatvaranju manifestacije biće uručena nagrada “Teuta” Ramizu Kelmendiju.

Bonus video: