Film “Frankofonija” favorit kritike u Veneciji

Od filmova u konkurenciji kod kritike zasad odlično prolazi francuska komedija “Marguerite” Korzikanca Gzavijea Ganolija i argentinski film “Klan” iskusnog režisera Pabla Trapera
0 komentar(a)
Frankofonija (Novina), Foto: Film.net
Frankofonija (Novina), Foto: Film.net
Ažurirano: 09.09.2015. 19:05h

Od ostvarenja u glavnom programu na Venecijanskom festivalu, zasad je, kako ističe pisac i filmski kritičar Jurica Pavičić, najveću pažnju izazvao film “Frankofonija” slavnog ruskog autora Aleksandra Sokurova.

Nakon što je u “Ruskoj arki” ispričao 200 godina ruske istorije kroz jedan kadar u Eremitažu, Sokurov se u novom filmu opet bavi velikim svjetskim muzejem. Snimljen u cjelosti u Luvru, “Frankofonija” se dešava 1943. i bavi se odnosom upravnika Luvra iz Drugog svjetskog rata i njemačkog zapovjednika kod kojeg se usred ratnog Pariza sukobljavaju impuls poslušnog vojnika, te respekt za francusku kulturu i zapadni kulturni kanon.

Druga jaka premijera prve nedjelje Mostre je “Danska djevojka“ (Danish Girl), film Toma Hupera (Kraljev govor) koji se bavi sudbinom Lili Elbe, avangarde umjetnice iz 20-ih koja će ostati upamćena kao prva otvoreno transrodna osoba. Pažnju komentatora je posebno privukao glavni glumac Edi Redmajn. Redmajnu nakon prošlogodišnjeg Oskara za ulogu Stivena Hokinga mnogi prognoziraju još jednu bogatu sezonu nagrada.

Od filmova u konkurenciji kod kritike zasad odlično prolazi francuska komedija “Marguerite” Korzikanca Gzavijea Ganolija i argentinski film “Klan” iskusnog režisera Pabla Trapera.

Bonus video: