Elegija o prolaznosti Jugoslavije i života

Predstava “Njegoš i ja” je Mađelijev osvrt na sopstvenu prošlost u formi kolektivnog teatarskog čina
0 komentar(a)
Njegoš i ja, Foto: Cnp.me
Njegoš i ja, Foto: Cnp.me
Ažurirano: 09.09.2015. 11:14h

Olimpijski bazeni djeluju izuzetno prostrano kada su prazni, i sami po sebi nose posebnu vrstu atmosfere i asocijacija. Projekat Paola Mađelija odigrao se u jednom takvom praznom bazenu Sportskog centra Morača. “Njegoš i ja” je Mađelijeva intimna refleksija na prvi dolazak u Jugoslaviju, njegova sećanja na Danila Kiša, policajca i konobaricu koje je sretao, na to šta je za njega tada Njegoš i “Luča mikrokozma”...

Ovaj osvrt na sopstvenu prošlost u formi kolektivnog teatarskog čina uključuje policajca koji bi da bije intelektualce, konobaricu koja govori kako je kultura čist stolnjak i dobar bakšiš, Kišov esej O nacionalizmu, Lepu Brenu i “Hajde da se volimo“; sve zajedno jedan tekstualni konglomerat na različite teme koje neminovno prizivaju asocijacije na protekle godine, i posledično raspad države, baš kao što i ispražnjeni bazen (hotela “Fjord” u Kotoru, gde je originalno izvedeno, ili SC Morača u Podgorici) neminovno stvara asocijaciju na socijalistički projekat koji se sve više briše metastazama kapitalizma. Intimni prostori Crne Gore/Jugoslavije smjenjuju se u ovoj predstavi naglašene emotivnosti i nostalgije u kojoj je, čini se, sve podređeno autorovom sećanju. Ono se kroz sat i kusur predstave u praznom bazenu otkriva kao volatilno, nestabilno, uzdrmano i uvijek iznova rekonstruisano. Pitanje je koliko se sve te situacije čitaju sa scene, ukoliko se ne zna kontekst, ali djeluje i da autorima i učesnicima to i nije toliko važno, koliko je akcenat na građenju atmosfere i sklapanju slagalice iz prošlosti. Ovakva situacija otvara pitanje da li nam je potreban simbolički kapital i pozicija umjetnika da bi naša sjećanja postala relevantna za druge, ili je možda dovoljno samo prepoznavanje i kolektivna identifikacija sa istim, u ovom slučaju potpomognuta ambijentom propalog bazena iz socijalizma, da bi se zajednički reflektovalo i na to šta se sve dogodilo od sedamdesetih na ovamo.

Atmosfera predstave se gradi kroz niz poetičnih slika, uz veliku pomoć muzike (Ljupče Konstantinov). Rasipaju se jabuke po podu, uz zid su postavljene mašine ranih video-igara, slatko kučence prolazi prostorom; sve zajedno prenosi nam priču o čovjeku koji je jednog dana došao u neki svijet i počeo da se smješta u njemu. Ova posebna atmosfera postignuta je i odlukom reditelja da u izvođački tim uključi i neglumce, odnosno sebe i Maju Pelević u ulozi Danila Kiša. Disonanca izmešu njihovog izvođenja i izvođenja Karmen Bardak i Aleksandra Radulovića kao profesionalnih glumaca, paradoksalno, dodaje na sentimentu.

Sama postavka publike smještene iznad ivica bazena čini da šarolika izvođačka ekipa djeluje privatnije, tako izložena našim pogledima sa distance, kao da smo dobili uvid šta se dešava u samoj glavi autora.

Predstava se tako u laganom ritmu odmotava kroz prostor, naizgled baveći se samo ličnim, dok istovremeno kroz sve provijava suptilni ali prisutni politički aspekt. Logično, jer na kraju krajeva i sjećanje je uvijek stvar politike. Sentiment sa kojim se povezujemo u u krajnjoj liniji je vezan za emocionalno-politički učinak inscenacije sjećanja. Mađeli je sa svojom ekipom tako napravio lijepu elegiju o prolaznosti, kako Jugoslavije tako i života.

"Pomutnje" u CNP-u, "Dvije" na sceni DODEST-a

Danas, petog dana Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2015. u okviru glavne selekcije festivala, podgoričkoj publici će se predstaviti Eurokaz i Akademija dramskih umjetnosti Zagreb sa predstavom “Pomutnje” na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati. Predstava je nastala prema romanu “Pomutnje” Roberta Musila, a dramatizaciju i režiju potpisuje Branko Brezovec.

U okviru Uličnog teatra večeras u 18 sati nastupiće “Giraffe Royal Thatre” iz Estonije na Trgu republike. Giraffe Royal već 25 godina proučava i promoviše tradicionalnu izvedbu uličnog teatra kao drevnu formu pozorišta. U okviru segmenta Montenegro Art Gerila danas će se predstaviti tri programa. Na sceni Dodesta u 22 sata biće izvedena predstava “Dvije” nastala u produkciji NVO “Prazan prostor” po tekstu Tene Štivičić u režiji Radmile Božović i Gorane Marković. U predstavi igraju Gorana Marković, Radmila Božović, Branimir Popović, Tijana Bjelica i Smiljana Martinović.

Predstavljanje filma Miša Obradovića zakazano je za 22 sata u dvorištu Kuslevove kuće. Scenario i režiju potpisuje Mišo Obradović, fotografiju Ivan Čojbašić, a uloge su povjerene Vidi Obradović, Jovanu Obradović i Lidiji Obradović.

Bonus video: