Više napada u ZIKS-u: Pantoviću ugrožena bezbjednost

Iako je policija tvrdila da je Pantović htio da ubije Luku Đurovića, on odgovara samo zbog oružja
996 pregleda 9 komentar(a)
Veselin Pantović, Foto: Vesko Belojević
Veselin Pantović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.09.2015. 05:29h

Iz uprave spuškog zatvora indirektno su potvrdili da je osuđeniku Veselinu Pantoviću ugrožena bezbjednost.

Ovaj Nikšićanin uhapšen je sredinom 2013. godine jer je navono planirao da likvidira sada pokojnog Luku Đurovića, nekadašnjeg vođu najjačeg barskog klana.

Nakon hapšenja, pretresom njegovog motocikla, inspektori su tada pronašli dvije eksplozivne naprave, pištolj, prigušivač, dvije detonirajuće kapisle, okvir sa sedam metaka i Đurovićevu fotografiju.

U dvije eksplozivne naprave bilo je 900 grama plastičnog eksploziva, jake razorne moći koje su mogle da unište čitav blok zgrada.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz spuškog zatvora, on je u proteklih dva mjeseca više puta napadnut u paviljonu C Kazneno-popravnog doma.

Službenici ZIKS-a nezvanično su “Vijestima” saopštili da vjeruju da su napadi na Nikšićanina planirani.

Navodno, bezbjednosne službe provjeravju da li su se “ohladile” usijane glave Đurovićevih sljedbenika ili Pantoviću od njih još prijeti opasnost.

Posljednji incident dogodio se prije 15-ak dana, kada ga je napao osuđenik Đoko Malesija.

Iako robijaši tvrde da je tada jedan od njih dvojice iz obračuna izašao krvav, iz ZIKS-a su kazali da su Pantović i Malesija imali samo verbalni sukob.

“Između zatvorenika Đ. M. i V. P. došlo je do verbalnog sukoba. Pravovremenom intervencijom službenika obezbjeđenja KPD Podgorica, dalji incident je spriječen. Uprava KPD Podgorica protiv aktera ovog incidenta pokrenula je disciplinski postupak”, odgovoreno je iz službe za odnose sa javnošću ZIKS-a.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” da li je Pantović pod pojačanim nadzorom i je li njegova bezbjednost ugrožena, oni su objasnili postupak procjene bezbjednosti.

“Shodno članu 27 Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti predviđeno je da se prilikom smještaja zatvorenika uzimaju u obzir starost zatvorenika, dužina kazne, ranija osuđivanost, fizičko i mentalno zdravlje, zahtjevi za posebnim tretmanom, prebivalište, odnosno boravište uže porodice, njegova bezbjednost i bezbjednost drugih zatvorenika, kao i druge okolnosti od značaja za resocijalizaciju i reintegraciju u društvo. Shodno ovim kriterijumima postupalo se i sa zatovrenikom V. P.”, piše u odgovorima iz spuškog zatvora.

Uprkos tome što se nakon Pantovićevog hapšenja policija hvalila da je spriječila likvidaciju Luke Đurovića, on nikada nije optužen za pripremanje ubistva.

Na teret mu je stavljeno “samo” falsifikovanje dokumenata i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava, zbog čega je i osuđen.

Policija i tužilaštvo nakon toga nikada se nijesu zvanično oglasili niti pojasnili da li mogu dokazati sumnje zbog kojih su Panotivću stavljene lisice na ruke.

Bonus video: