Raduloviću osam mjeseci zbog zelenašenja

On je optužen da je pozajmljivao novac na kamatu, a za to krivično djelo, u slučaju kada je pribavljena imovinska korist preko 3.000 eura, zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna
293 pregleda 35 komentar(a)
Marko Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marko Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.09.2015. 19:36h

Džudista Marko Radulović osuđen je na osam mjeseci zatvora za zelenaštvo.

To je prvostepena presuda sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Željke Jovović.

Ukoliko presuda postane pravosnažna, Radulović će, osim odlaska u zatvor, morati da plati i 3.000 eura novčane kazne.

On je optužen da je pozajmljivao novac na kamatu, a za to krivično djelo, u slučaju kada je pribavljena imovinska korist preko 3.000 eura, zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna.

Sutkinja Jovović je, u obrazloženju presude, navela da je sud prihvatio iskaz oštećenog Radovića kao istinit i jasan, te da je iz nalaza vještaka ekonomsko-finansijske struke utvrđena imovinska korist za Radulovića.

Ona je dodala da mu je ranija osuđivanost bila otežavajuća okolnost prilikom izricanja presude, dok mu je kao olakšavajuću okolnost cijenila to što se oštećeni nije pridružio krivičnom gonjenju.

Radulović je na suđenju tvrdio da mu je optužnica namještena, da se nikada nije bavio zelenašenjem, te da je žrtva prevare. On je rekao da je sa Radovićem stupio u kontakt preko Zorana Miloševića, kako bi mu iz inostranstva dovezao skupocjeni automobil, za koji mu je dao 48.500 eura, ali da je od Radovića dobio mnogo jeftiniji auto, zbog čega je zatražio svoj novac natrag.

Radović je, međutim, bio izričit da su Radulović, ali i njegov otac i prijatelji, konstatno vršili pritisak na njega, tražeći mu sve više i više novca, da bi na kraju rekli da će mu se useliti u kuću ukoliko ne plati.

“Ja sam ga prijavio, jer nisam mogao više da izdržim, a saznao sam da oni planiraju da mi uzmu i kola i kuću, i da mi na račun 30.000 eura duga, uzmu 150.000”, isticao je Radović na sudu. Prema optužnom prijedlogu, Radulović je aprila 2014. godine pozajmio Zvonku Radoviću 35.000 eura, i tražio mu mjesečno pet odsto kamate na taj iznos, odnosno da mu ovaj svakog mjeseca vraća po 1.750 eura kamate.

Radović je, dalje se navodi, plaćao od maja prošle godine do juna ove godine, čime je optuženi pribavio 22.750 eura.

Naplatu tih dugovanja navodno su pratile prijetnje i zahtjev za stavljanje hipoteke na stan Radovića.

Prihvaćeno jemstvo

Sud i tužilaštvo su odlučili da prihvate jemstvo koje je ponudio Radulović, pa će on biti pušten iz pritvora.

On je založio porodičnu kuću vrijednosti skoro pola miliona eura, kojom garantuje da neće pobjeći do okončanja postupka i eventualnog odsluženja kazne.

“Ukoliko napusti boravište, jemstvo se ukida”, navela je Jovović.

Bonus video: