Svjetska premijera Bahovih „Engleskih svita“ u izvođenju Crnogorskog gitarističkog dua

Snimanje je obavljeno u “Naxosovom” studiju u Torontu, a za produkciju je bio zadužen Norbert Kraft, višestruki dobitnik nagrade “Grammy”, dok naslovnu fotografiju potpisuje Luka Bošković
81 pregleda 1 komentar(a)
Goran Krivokapić, Danijel Cerović
Goran Krivokapić, Danijel Cerović
Ažurirano: 08.09.2015. 12:00h

Naxos Records, jedna od najznačajnijih svjetskih izdavačkih kuća, objavio je u Evropi i Aziji, kao svjetsku premijeru, prvi od dva nosača zvuka posvećena Bahovim “Engleskim svitama”, u izvođenju Crnogorskog gitarističkig dua. Šest Bahovih “Engleskih svita” predstavljaju biser muzičke literature čitavog njegovog opusa, baroka, kao i klasične muzike uopšte. One su u originalu pisane za čembelo, a poduhvat Crnogorskog gitarističkog dua, koga čine Goran Krivokapić i Danijel Cerović, predstavlja jedinstveni projekat te muzike za dvije gitare.

Snimanje je obavljeno u “Naxosovom” studiju u Torontu, a za produkciju je bio zadužen Norbert Kraft, višestruki dobitnik nagrade “Grammy”, dok naslovnu fotografiju potpisuje Luka Bošković.

“11.septembra CD sa Bahovim ‘Engleskim svitama’ će biti objavljen u Sjedinjenim američkim državama i u Kanadi. Zvanična promocija ovog izdanja na globalnom nivou biće 19. septembra u Amsterdamu, u prestižnoj dvorani ‘Concertgebouw’, u kojoj ćemo nastupiti na otvaranju serije koncerata ‘Majstori gitare’”, saopštili su Krivokapić i Cerović.

Nakon toga slijede koncertne turneje i promocije CD izdanja, kao i serije predavanja na temu muzike Johana Sebastijana Baha na prestižnim festivalima i univerzitetima u Luksemburgu, Holandiji, Njemačkoj, Kini, Koreji, SAD-u.

“CD je distribuiran širom svijeta a uskoro će biti dostupan u elektronskoj formi preko globalne platforme ‘Itunes’”, kazali su gitaristi i dodali da je pomenuti projekat podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

Repertoar Crnogorskog gitarističkog dua, koji je nastao 2005, obuhvata transkripcije djela renesansnih i baroknih kompozitora, autora XIX vijeka, s aposebnim naglaskom na savremenu muziku originalno pisanu za dvije gitare. Duo je uspješno nastupao na festivalima u zemlji, kao i u Njemačkoj, Španiji, Poljskoj, Luksemburgu, Hrvatskoj, Srbiji, Holandiji, Portugalu, Sloveniji, Bosni i Hercegovini.

Savremeni poljski kompozitor Gerard Drozd posvetio je ovom duu svoj Koncert za dvije gitare i gudački kvartet. Za Crnogorski gitaristički duo komponovali su i Gustav Ajhelberger i Kristjun Vrtoslavski, a njihov debitantski kompakt-disk, koji je objavio Muzički centar Crne Gore 2013, sadrži djela Domenikonija, Pjacole i Bogdanovića.

Bonus video: