Veliko ime nije i garancija kvaliteta

U glavnoj takmičarskoj selekciji Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2015. večeras će, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati, biti izvedena predstava “Moje nagrade”
53 pregleda 0 komentar(a)
Silvija Berže, Foto: Duško Miljanić
Silvija Berže, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 08.09.2015. 11:08h

Nije lako FIAT-u ove godine. Nakon otkazivanja predstave Montažstroja, predstavi “Vandin testament”, u produkciji “Komedi Fransez”, dopalo je da započne pozorišni program ovogodišnjeg festivala. Ako ništa drugo u pitanju je predstava velike pozorišne institucije, čije gostovanje se po defaultu računa u značajan kulturni događaj. Nažalost, veliko ime ne garantuje i dobru predstavu. Pozorište je došlo sa monodramom “Vandin testament”, tekstom Žan Klod Simeona, o ženi sa djetetom izbjegloj zbog rata u Bosni, i njenom prisjećanju na teške ratne dame, sve kroz obraćanje djetetu, bebi Belet. Iako u većini slučajeva tekstovi o balkanskim sukobima iz perspektive zapadnih autora (s razlogom) izazivaju podozrenje, ovdje imamo emocionalno i jezički jak tekst, pun simboličkog i sirovog poetskog jezika, koji uspijeva da zaobiđe uobičajenu egzotiku kad je riječ o ovoj temi.

Svi problemi zapravo nastaju u trenutku kada je tekst prenesen na scenu, u rediteljskoj postavci Žuli Brošen. Silvija Berže, inicijatorka cijelog projekta, igra Vandu koju upoznajemo tako što ulazi kroz vrata iz publike kao navrat-nanos obučena žena, zapuštena i sa gomilom kesa, vjerovatno da njen izbeglički status nikako ne bi mogao promaći gledaocu. Kako se od prve scene uspostavio, tako taj ilustrativni pristup biva prisutan do samog kraja predstave: pošto se priča o ratu, logično je da će se, s vremena na vrijeme, čuti zvuci pucnjave, i da će se zamišljeno igrati kada na red dođe neko lijepo sjećanje. Scenografija - sto, stočić i stolica - je tu samo da bi Berže/Vanda imala da sjedne na nešto, a eventualni ostali rekviziti, poput dugačkog debelog konopca, ostaju potpuno neiskorišćeni nakon što se uvedu. Dok je asocijacija na samoubistvo vješanjem vrlo jasna, sama scenska upotreba konopca je toliko neinventivna da bi vjerovatno bilo svejedno da nije ni uveden. Mogli bismo dobronamjerno da tumačimo da je ta scenska praznina mozda metafora praznine Vandinog života poslije rata, ali to bi bilo izuzetno dobronamjerno i nategnuto tumačenje.

Silvija Berže zaista igra vrlo posvećeno, i sa velikim emotivnim angažmanom pokušava da nijansira različita stanja psihičkog raspada, ali takav stil samo doprinosi pretjeranom igranju tragike, i konačno vrlo retrogradne poetike same predstave. Tako da vidimo i polivanje vode po glavi, i dizanje ruku u vazduh pred tragičan kraj, i natezanje iz flaše, odnosno imaginarij ove predstave o tome kako izgleda žena koja je preživjela rat i izgubila skoro sve. Iskrena namjera autorskog tima ne dovodi se u pitanje, ali ona se u potpunosti iscrpljuje u svom stereotipnom doživljaju ljudske tragedije i tragične ženske sudbine. Uostalom, to je prepoznatljiva reakcija: kad je sve podjednako teško, na kraju postajemo ravnodušni. Kao krajnje ishodište, sva ta težina nam se sručila na glavu mnogo manje kao potrešenost, a mnogo više kao retrogradni i konvencionalni, na momente dosadni pozorišni čin.

Večeras predstava “Moje nagrade” u izvođenju Slobodana Beštića

U glavnoj takmičarskoj selekciji Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2015. večeras će, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati, biti izvedena predstava “Moje nagrade” nastala u produkciji Narodnog pozorišta Beograd i Kulturnog centra Pančevo. Predstava je autorski projekat Slobodana Beštića i Maje Pelević, rađena po tekstu Tomasa Bernharda. U predstavi igra Slobodan Beštić.

U prostoru Kuslevove kuće danas će u 12 sati biti organizovana promocija prevoda Milovana Novakovića. Na promociji će govoriti dr Ljubomir Gligorijević na temu “Minimalna umjetnost: jedan presjek”. Izložba skulptura Dragana Tešanovića biće otvorena večeras u 21 sat u starom zatvoru Jusovača. Sa ovom postavkom u sklopu FIAT-a autor pokušava da prodre iza horizonta stvarnosti i tematski prikaže spajanja i odvajanja materije koja želi da nadživi sve poznato iz ovovremenog.

U okviru segmenta Montenegro Art Gerila, u dvorištu Kuslevove kuće, večeras će u 23 sata održati koncert bend Piva Jazz, a u pauzi svirke biće održana projekcija kratkog filma Srđana Milića “Tito’s speech”. Film je duhovit izraz kroz 3D animaciju, koji dočarava neprevaziđen mit Josipa Broza Tita, kao i svojevrsno poređenje sa nedostacima današnjih sistema.

Svi programi ovogodišnjeg FIAT-a su besplatni, a ulaznice je moguće rezervisati i preuzeti na biletarnici CNP-a i KIC-a ”Budo Tomović”.

Bonus video: