Nagrada filmu "Živo nasljeđe"

Film je snimljen prema scenariju Miraša Martinovića, u režiji Faruka Sokolovića
0 komentar(a)
Miraš Martinović
Miraš Martinović
Ažurirano: 08.09.2015. 06:59h

Film "Živo nasljeđe" u produkciji Radio Televizije Budva i Mebius Filma iz Sarajeva na šestom festivalu autorskog filma zemalja podunavskog regiona "Profest 2015" u Bačkoj Topoli dobio je nagradu za najbolje ostvarenje u oblasti radio i televizijske reportaže, na temu ljepota različitosti.

Film je snimljen prema scenariju Miraša Martinovića, u režiji Faruka Sokolovića .

Govori o šest Zakonom zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara – Bokeljskoj mornarici, Dobrotskoj čipki, Kultu Svetog Vladimira, Fašinadi, Izradi čunova na Skadarskom jezeru i Bokeljskoj noći, uz opšti osvrt na nematerijalnu kulturnu baštinu Crne Gore.

“Skolović je u koprodukciji sa TV Budva, snimao seriju o starim gradovima Crne Gore, a mene su angažovali kao znlaca starih gradova i autora knjige o antičkim gradovima. Bio je to ozbiljan i poozamašan posao, koji su oni ozbiljno i predano radili, a u kojem sam i ja dijelom učstvovao. Nekako, kao prirodan produkt, iznijasirala se ideja o dokumentarnom filmu, koji bi oslikao živo crnogorsko nasleđe. A živo nasleđe je nešto što je uistinu živo, što pulsira vjekovima, nešto što ima svoju životvornu moć”, kazao je Martinović.

“Skolović je markirao ova dobra, ove žive punktove, koji imaju dugu tradiciju, tradiciju koja se ne prekida. Učinili su mu se intresantnim, što oni uistinu jesu, pa mi je ponudio da ih zajednčki obradimo; on slikom, a ja riječju. Što smo, vjerujem, učinili uspješno. Kult sv. Vladimira traje hiljadu godina, izrada čamaca na skadarskom jezeru živi znatno duže. Čamac na novcu poslednjeg ilirskopg kralja Gencija, gotovo je identičan sa čamcem, koji se danas pravi i koji je i danas u upotrebi, u arealu toga jezera, nekada zvanog Labeatsko. Niti dobrotske čipke protežu se kroz vjekove, kao i kolo Bokeljske mornarice. Danas, čini mi se, ima samo jedna vezilja dobrotske čipke, ali se nadam da će neko nastaviti tu tradiciju, te da se ta nit neće prkinuti. Bokeljska noć, koja je segment ovoga filma, ritualna je noć pod maskama, koja se proteže kroz mnoge noći, a fašinada je ostatak nekog paganskog običaja, koji ima dugo trajanje. Sve ono čime se bavi film Živo nasleđe, ima dugo trajanje. I značaj filma je upravo u tome. Režiserki je dobro osmišljen, a tehnički vanredno urađen”, pojasnio je Martinović

Bonus video: