Marović tražio pare, a Rađenović uplaćivao da bi umanjili štetu

Prva banka će morati da isplati i više od 1.500.000 eura Budvaninu Zoranu Divanoviću na ime duga iz Ugovora o štednom ulogu koji su potpisali 2007. godine
101 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.09.2015. 05:18h

Prva banka moraće Miodragu Dragoviću da isplati još 544.220 eura na ime glavnog duga i kamate, nakon što je opravosnažena još jedna presuda u moru sporova koje dvije porodice iz Budve vode protiv banke premijerovog brata Aca Đukanovića.

I u ovom slučaju utvrđeno je da je u banci neko lažirao potpis i parama Dragovića garantovao za kredit privatnoj kompaniji.

Presudu je podgorički Osnovni sud donio još 2013. godine, a portparolka Višeg suda Aida Muzurović potvrdila je “Vijestima” da je ta prvostepenu odluka potvrđena.

Dragović je, piše u presudi, izjavio da je 30. jula 2007. godine zaključio ugovor o štednji sa Prvom bankom i deponovao 1.318.566 eura.

Povremenio je, navodi se, podizao novac, a posljednji put je to htio da učini decembra 2008. dok je na računu imao 475.430,90 eura.

Tada su mu u banci rekli da novca više nema, jer je potpisao aneks ugovora da će oročeni depozit služiti kao novčani kolateral za Ugovor o kreditu firme “Property investment”.

Sud je i u ovom slučaju utvrdio da se radi o lažnom potpisu.

U presudi piše da je u postupku svjedočio Lazar Rađenović, koji je kazao da je upoznat o problemu između Dragovića i Prve banke i to kao prijatelj Svetozara Marovića, koji je htio da pomogne u rješavanju te situacije.

Rađenović je kazao da je u filijalu Prve banke u Budvi otišao da odnese 100.000 eura Rajka Medenice, koje ovaj nije mogao da odnese zbog privatnih problema.

On je rekao da je novac predao Ivani Stanojević, koja je prethodno kontaktirala direktora Predraga Drecuna i primila iznos bez bilo kakvog potpisivanja.

Rađenović je kazao da je znao da tih 100.000 eura služe za rješavanje spora između porodice Dragović i Prve banke.

Dragović je to na sudu potvrdio, rekavši da mu je u toku sudskog spora na račun “leglo” 100.000 a zatim i 31.982 eura. Te pare, prema njegovim riječima, na njegov račun su uplatili Rajko Medenica i Lazar Rađenović.

Medenica je tokom svjedočenja rekao da ga je prijatelj Svetozar Marović tokom oktobra 2010. godine pozvao i pitao da li ima raspoloživih sredstava da pomogne Prvoj banci, koja se u tom periodu nalazila u finansijskoj krizi. Objasnio je da je pošao na razgovor kod Drecuna, koji ga je zamolio da uplati 135.000 eura na četiri računa, što je on i uradio i na račun Miodraga Dragovića uplatio 21.870 eura.

Kazao je da ga je tadašnji direktor Prve banke zamolio da im pozajmi još 100.000 eura i da mu je obećao da će mu novac biti vraćen kada banka stane na noge.

Nakon toga je, kako je kazao, zamolio Lazara Rađenovića da odnese 100.000 eura u Prvu banku.

Lažirani potpisi

Prva banka će morati da isplati i više od 1.500.000 eura Budvaninu Zoranu Divanoviću na ime duga iz Ugovora o štednom ulogu koji su potpisali 2007. godine.

Podgorički Viši sud potvrdio je i tu presudu, kojom se banka obavezuje da sa kamatom vrati novac koji je Divanović položio kod njih.

O problemu te porodice i banke premijerovog brata Aca Đukanovića, detaljno je kod tužioca pričao optuženi u aferi Košljun Vido Rađenović. On je tada, između ostalog, kazao da su mu Svetozar Marović, Lazar Rađenović i nekadašnji čelnici Prve banke uništili život kada su mu tražili da, zarad njihovog kredita, založi zemlju koju je prethodno već prodao.

Iz zapisnika o njegovom saslušanju, proizlazi da su sa kreditom od 3.400.000 eura planirali da vrate novac porodicama Divanović i Dragović, čije su pare prethodno volšebno nestale sa računa Prve banke.

Divanović je, kako piše u presudi, kod Prve banke položio depozit od 1.318.556,66 eura i oročio ga na 13 mjeseci.

Sud je utvrdio da je neko kasnije falsifikovao njegov potpis, kada je tom Ugovoru o štednji dodat aneks kojim je produžen rok oročavanja depozita za 48 mjeseci.

Lažnim aneksom, Divanoviću je neko nametnuo obavezu da svojim novcem garantuje da će kompanija "Property investment" vratiti kredit koji su podigli kod Prve banke.

U Osnovnom sudu u Podgorici u toku je još jedan parnični proces po tužbi Jova Divanovića protiv „Prve banke“. Takođe se radi o neisplaćenom štednom ulogu, a vrijednost spora je oko 600.000 hiljada eura.

Sud je angažovao vještake grafologe, koji će utvrditi da li je i u tom sluačaju neko lažirao potpis i u ime Divanovića garantovao za kredit sa kojim ta familija nema nikakve veze.

Da li su pomagali Svetu ili Prvoj banci?

Vido Rađenović je tokom istrage o predmetu “Košljun” tužiocu ispričao da ga je 2011. pozvao Lazar Rađenović govoreći mu da treba da pomogne Svetu Maroviću i već prodatu zemlju stavi pod hipoteku za kredit kod Prve banke.

“Rekao sam mu da to ne mogu da uradim, jer su tu zemlju već kupili Arapi. On mi je rekao da se čuo sa (Muhamedom) Rašidom i da oni to nikad neće do kraja isplatiti... Nakon toga zvao me je Marović i počeo priču kako treba da pomognemo Prvoj banci... Poslije toga opet sam Sveta vidio... Tada me je pozvao da dođem do njega i rekao: 'Dajte Vido, molim vas, da to završimo, neće tu biti nikakvih problema'. Opet me je zvao Lazar i tražio da to završimo da bi pomogli Svetu. A meni je to bilo čudno jer mi je Sveto govorio da treba da pomognemo Prvoj banci. Nakon što sam osnovao firmu 'Eudest investments' zvao me neko iz Prve banke da potpišem ugovor o kreditu. Službenici banke Savo Živković i Milan Perović su mi rekli da je sve u redu i da se stavi hipoteka da se zatvori neki dug, ali mi ne govore čiji dug. Potpisao sam ugovor o kreditu kojim je predviđeno da kredit u iznosu od 3.400.000 eura dobija moja firma a garancija za taj kredit je ova zemlja na Košljunu. Od zaključenog ugovora o kreditu firma 'Eudest investments' dobila je oko 900.000 eura, a novac je uplaćen Dragovićima i Divanovićima”, izjavio je tada Vido Rađenović.

Bonus video: