NOVA KNJIGA MIRAŠA MARTINOVIĆA

Tradicija u kvalitetnom literarnom obliku

Nova knjiga Martinovića začuđuje kako svojom kompleksnošću, tako i ritmom i načinom na koji je napisana
2 komentar(a)
Miraš Martinović, Foto: Privatna arhiva
Miraš Martinović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.09.2015. 19:27h

Roman "Povratak u Aleksandriju", poznatog pisca Miraša Martinovića iz Herceg Novog, predstavljen je na manifestaciji kulture "Purgatorije" u Tivtu. Pored autora, o knjizi za koju sam Martinović kaže da je njegovo najzrelije djelo do sada, govorili su i mr Aleksandra Vuković i umjetnik Dimitrije Popović.

"Povratak u Aleksandriju" je neka vrsta anti-romana, koji se dešava u različitimstoljećima, na različitim prostorima, ali dobrim dijelom u Aleksandriji. U tom “gradu sjećanja”, Martinović postavlja pozornicu na kojoj se susreću istorijski poznate i mitske ličnosti. Dimitrije Popović smatra da je riječ o izuzetnoj knjizi "koja potvrđuje da se svijet mijenja, ali da čovjek ostaje isti sa svojim problemima".

"Isto more zapljuskuje i obale Tivta i obale Aleksandrije. Ovim morem prolazili su i Odisej i Sveti Pavle. Taj kontakt Mirašev sa svijetom čini posebno bogatstvo ove knjige, po odabiru teme prije svega. Kada kažemo Aleksandrija, automatski mislimo na biblioteku, a ja Miraševu knjigu vidim kao meta-knjigu. Kad je riječ o biblioteci Aleksandrijskoj, kao trezoru ljudskog znanja, u knjizi se nalazi jedan autor koji je sinonim za biblioteku u kreativnom smislu, a to je Borhes. I Miraš lijepo gradi taj problem gdje se tradicija može transformirati u jedan kvalitetan literarni oblik”, istakao je Popović, posebno apostrofirajući fenomen sna koji Martinović majstorski pretače u literaru formu i pitanje tradicije kao izvorišta modernog.

"Povratak u Aleksandriju je knjiga putovanja duhom i kroz duh, knjiga velikih putovanja i ne slučajno, knjiga koja počinje pričom o Odiseju, a završava pričom o Njegošu i Ivanu Gunduliću. Čini mi se da samo oni koji putuju kroz vrijeme, prostor poezije zaslužuju. A Odisej i Njegoš to zbilja jesu, jer Njegoš jeste naš Odisej. Miraš Martinović, kao i Ivo Andrić, pronalazi onu Njegoševu najstrašniju samospoznaju i gotovo grozu kad kaže 'Ja sam varvarin među kneževima, ali knez među varvarima'”, istakla je mr Aleksandra Vuković.

Teme iz različitih stoljeća, sa različitih prostora

Autor je podsjetio je da je prije 14 godina pisao svoj, kako je kazao, ključni roman “Putevi Prevalise” iz kojeg su se kasnije račvale sve njegove druge knjige. “Povratak u Aleksandriju” koji je izdat u Zagrebu, u izdanju Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, nastavlja tradiciju Martinovićevih knjiga koje imaju specifičnu, ne mnogobrojnu publiku, koja prihvata i razumije njihovu veliku slojevitost i eruditivnost.

"Ova knjiga je nastajala u jednom dugom periodu. Određene priče sam skicirao i napisao, pa se ponovo vraćao. Teme su uzete iz različitih stoljeća, sa različitih prostora iuglavnom su to ličnosti poznate iz istorije. Neke su i fikcija. Ja sam tražio i nalazio ono sudbinsko određenje ovih ličnosti. I nije slučajno što sam počeo sa Odisejom jer smo svi smo mi na neki način Odiseji".

Preporučujemo za Vas