Budvi od Akva-parka šteta 11,5 miliona

Opština je 2009, preuzimajući firmu „Akva-park“, preuzela na sebe da pored kredita od 1.59 miliona eura, plati i obaveze od 8, 6 miliona koje je u međuvremenu napravila ta firma
121 pregleda 0 komentar(a)
akva park, Foto: Grandprestige.com
akva park, Foto: Grandprestige.com
Ažurirano: 06.09.2015. 16:37h

Projektom “Akva-park”, na brdu Topliš kod Budve, pričinjena je direktna šteta opštinskom budžetu od 11,5 miliona eura, pokazuju nalazi iz istrage u koje su “Vijesti” imale uvid.

U ovom poslu, koji je prije tačno deceniju najavljen kao jedan od najvećih u Budvi i u Crnoj Gori, uključeni su skoro svi opštinski funkcioneri kojima se sudi ili su pod istragom u okviru tri do sada pokrenuta slučaja - “Zavala, “Košljun I “ i “Budva 3 - TQ Plaža i plaža na Jazu”.

Priča o vodenom gradu, koji je odavno trebalo da bude izgrađen, počela je krajem 2005. kada je Skupština opštine (SO) Budva dala saglasnost da se parcela od devet hektara na brdu Topliš, gdje je bila divlja deponija, izda u dvodecenijski zakup. Opština je, na osnovu te odluke, raspisala međunarodni tender i formiraala komisije za vrednovanje ponude i dodjelu zemljišta u zakup.

Prvorangirani ponuđač, po ocjeni komisija, bila je kiparska firma “Numerico Trading Limited LLC” koja je ponudila 4,5 miliona eura.

Krajem novembra 2005, na osnovu punomoćja advokatica Ani Kolarević, kao pravni zastupnik te kiparske kompanije, potpisuje i sastavlja Statut i registraciju kćerke firme u Crnoj Gori “Aqua-park”.

Osnivači kiparske kompanije su Miloš Marović, sin direktora Političkog savjeta DPS-a Svetozara Marovića, sa 450 akcija, direktor “Avale” pokojni Dragan Bećirović sa 200 akcija, Dragoljub Dvojaković sa 200 akcija i vaterpolista Petar Trbojević sa 100 akcija.

Realizacija projekta ispred Opštine povjerena je tadašnjem menadžeru grada Aleksandru Tičiću.

Opština Budva je preuzela da vrati i nešto više od 800.000 eura koje nijesu bile direktno u vezi sa izgradnjom vodenog grada

Ugovor o višegodišnjem zakupu zemljišnog kompleksa, krajem marta 2006. zaključili su, u ime Budve, tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača, dok potpis ispred „Numerico trejd limited“ i firma „ Aqua-park“ stavlja advokat Branko Čolović.

Odmah nakon ugovora, uslijedio je i sporni aneks ugovora, koji zaključuju, takođe, Kuljača i Čolović. Tim aneksom, Opština je pristala, što je poslije potvrdila i Skupština opštine, da bude garant kiparskoj kompaniji za kredit od 1, 59 miliona eura za kupovinu i nabavku opreme.

Na mjestu direktora „Akva-parka“ imenovan je Blažo Radoman.

Prema nalazima iz istrage, u koje su “Vijesti” imale uvid, analizom je utvrđeno da je zloupotrebama opštinskog rukovodstva napravljena materijalna šteta Budvi od 11,5 miliona eura.

Kuljača nije pitao SO Budva kada je Opština preuzela “Akva-park”

Naime, niti je napravljen vodeni grad na brdu Topliš, a Opština je kasnije preuzimjući firmu „Akva-park“, preuzela na sebe da, pored kredita od 1,59 miliona eura, plati i obaveze od 8,6 miliona koje je u međuvremenu napravila ta firma, izvodeći zemljane radove i pripreme terena na pomenutoj lokaciji.

Kako kiparska kompanija nije ipunila ugovorene obaveze, krajem januara 2009, odlukom Kuljače, Opština preuzima firmu “Akva- park”, a sa njom i milionske obaveze koje je napravila. Za ovakvu odluku Kuljača nije pitao Skupštinu opštine.

Prema dokumentima iz istrage, analizom poslovne dokumentacije firme “Aqua-park”, Opština Budva je preuzela da vrati i obaveze od nešto više od 800.000 eura koje nijesu bile direktno u vezi sa izgradnjom vodenog grada. Riječ je o 330 hiljada eura za organizaciju koncerta Madone, plaćanje nepostojećeg biznis-plana firmi TOb CO, u kojoj je Radoman takođe direktor, sponzorstvo za kulturnu manifestaciju “Budvansko ljeto” od gotovo 300 hiljada eura.

Bonus video: