Hadžiću uručena nagrada "Risto Ratković"

Rakočević i dodao da se Hadžićevo pjesništvo ogleda u različitim motivima
99 pregleda 0 komentar(a)
Ibrahim Hadžić, Pavle Goranović, Foto: Jadranka Ćetković
Ibrahim Hadžić, Pavle Goranović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 06.09.2015. 13:54h

Ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović uručio je u Bijelom Polju književnu nagradu “Risto Ratković”, ovogodišnjem laureatu Ibrahimu Hadžiću, pjesniku iz Beograda, za knjigu poezije “Duge senke - kratkih pesama” .

Bogić Rakočević, obrazlažući odluku žirija, kazao da je nagrađena knjiga protkana melanholijom, satiričnim nanosima i nadasve jednom direktnom ironijom koja je neprekidno sjenči.

“Pjesnik sa određene iskustveno-saznanje distance propitkuje sjećanja i propipava izvjesne duhovne entitete dolazeći do zaključka 'ne znam šta sam', nakon sagledavanja sopstvene pozicije u kraćem osvrtu na istoriju balkanskih naroda. Misli koje u svom antropološkom ključu teže ka odgonetanju vječitih pitanja ljudske egzistencije ovdje se opredmećuju u različitim oblicima i na razne načine“, rekao je

Rakočević i dodao da se Hadžićevo pjesništvo ogleda u različitim motivima, a u njihovom preplitanju i nadovezivanju pjesnik s vremena na vrijeme ukazuje na rubno stanje, na graničnike između ovog i onostranog svijeta.

Završne večeri manifestacije uručene su i nagrade za mlade pjesnike do 27 godina. Treća nagrada pripala je Aleksandru Gavraniću iz Podgorice, druga nagrada dodijeljena je Tinu Deželiću iz Zagreba, dok je prvonagrađena Safija Vehabović iz Zenice.

Bonus video: