SASLUŠANJE U TUŽILAŠTVU

Kuljača pet sati svjedočio o poslovima “TQ Plaza” i “Jaz”

Advokat Bojić kazao je da je njegovo pravno misljenje o iskazu svedoka saradnika daleko gore od onog koje je ranije objelodanio.
33 komentar(a)
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.09.2015. 19:16h

Bivši predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača saslušavan je danas oko pet sati u Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Kuljača je detaljno svjedočio o poslovima “TQ Plaza” i “Jaz”, u kojima je Opština Budva prema mišljenju tužilaštva pretrpjela štetu od oko deset miliona eura.

Saslušanje Kuljače, svjedoka saradnika, počelo je oko 11, a završeno oko 16 časova.

Branilac bivšeg predsjednika Opštine Budva Lazara Rađenovića i menadžerke tog grada Milene Marović Bogdanović, advokat Vladan Bojić kazao je da je njegovo pravno misljenje o iskazu svedoka saradnika daleko gore od onog koje je ranije objelodanio.

“To jednostavnim pravnim rječnikom - nije i elementarno pravno ne može biti i uživati status svjedoka saradnika.

U tom pravcu preduzeću u najkraćem periodu konkretne pravne radnje. Detalji tog kvazisaradničkog svedočkog iskaza su zastićeni tajnom, mada bih najiskrenije volio da nisu”, rekao je Bojić.

Dodao je da ovakva bespotrebna "tajnost" po prirodi stvari izaziva svakakve špekulacije, sumnje, intrige, što je kontraproduktivno za svakog učesnika u postupku i objektivno škodi opštem interesu i svrsi krivičnog postupka.

“Pravnog sam shvatanja da je današnje saslušanje implicitan pokušaj tužilaštva da prikrije prethodno nepopravljivo protivzakonito saslušanje svjedoka saradnika 14. avgusta, koje je obavljeno bez znanja, obaveštenja i prisustva branilaca ostalih okrivljenih”, rekao je Bojić.

Istakao je da je to ispalo potpuno kontraproduktivno i za tužilaštvo i za navodnog svedoka saradnika.

Branilac Dragana Marovića, advokat Zdravko Begović kazao je da je advokate specijalni tužilac obavezao da ne mogu govoriti o saslušanju svjedoka.

“Odredbe ZKP-a su neumoljive, mi smo upozoreni da je odavanje službene tajne krivičnod djelo”, istakao je Begović.

U predmetu “TQ Plaza - Jaz”13. avgusta uhapšeno je 13 osoba - Rađenović, Marović Bogdanović, Marović, sada već bivši savjetnik u Vladi Aleksandar Tičić... Na teret im je stavljena zloupotreba službenog položaja.

Preporučujemo za Vas