Otkazan vam je ili odložen let? Evo šta da radite u takvim situacijama

Kako bismo ostvarili svoja prava prije svega prigovor sa dokazima dostavljamo avio prevozniku. Ukoliko odgovor ne dobijemo u roku od 30 dana, sljedeća adresa kojoj se obraćamo je Agencija za civilno vazduhoplovstvo, čija je uloga mirno rješavanje spora
63 pregleda 0 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Aerodrom Podgorica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 30.10.2018. 11:04h

Koliko puta vam se desilo da s nestrpljenjem očekujete putovanje, ali, dolaskom na aerodrom ubrzo shvatite da let kasni ili je, u krajnjem slučaju, otkazan?

Iako razlozi mogu biti mnogobrojni, putnici se, najčešće, nađu pred dilemama šta raditi sa kartom i kome se obratiti.

Prava putnika u Crnoj Gori regulisana su Zakonom o obligacionim odnosima i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju.

Ukoliko je let otkazan usljed vanrednih okolnosti koje nijesu mogle da se izbjegnu iako su preduzete sve mjere, putnici nemaju pravo na povraćaj novca. Takođe, avio prevoznik nije dužan da nadoknati štetu ako smo o otkazivanju leta obaviješteni najmanje dvije nedjelje prije polaska. Dok visina odštete zavisi od dužine trajanja leta.

Kako bismo ostvarili svoja prava prije svega prigovor sa dokazima dostavljamo avio prevozniku. Ukoliko odgovor ne dobijemo u roku od 30 dana, sljedeća adresa kojoj se obraćamo je Agencija za civilno vazduhoplovstvo, čija je uloga mirno rješavanje spora. U krajnjem slučaju možemo se žaliti i sudu.

Bonus video: