Roman Andreja Nikolaidisa u užem izboru za nagradu Meša Selimović

Roman “Devet” je porodična saga s kriminalističkim zapletom. Govori o ciničnom novinaru koji otkrije da baka koja ga je odgajila nije bila njegova baka
99 pregleda 12 komentar(a)
Andrej Nikolaidis, nikolaidis, Foto: Arhiva "Vijesti"
Andrej Nikolaidis, nikolaidis, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.09.2015. 14:12h

Roman “Devet” Andreja Nikolaidisa u užem je izboru za ovogodišnju nagradu Meša Selimović, koja će biti dodijeljena 5. septembra na 15. Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis u Tuzli.

Roman “Devet” objavljen je u izdanju Otvorenog kultunog foruma sa Cetinja, a nagrada Meša Selimović se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u 2014. godini na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Ovo je četvrti put da se Nikolaidisov roman nađe u trci za jedno od najprestižnijih književnih priznanja regiona. Pored njega, u užem izboru su Filip David i roman “Kuća sećanja i zaborava , Laguna, 2014; Dževad Karahasan, “Utjeha noćnog neba”, Profil 2014; Damir Karakaš, “Blue moon”, Sandorf, Zagreb 2014 i Ivica Prtenjača, “Brdo”, VBZ, Zagreb 2014.

Odluku o najboljem romanu donijeće žiri u sastavu akademik Enes Karić, predsjednik žirija i članovi akademik Julijana Matanović, književnik Milorad Popović, književnik Hadžem Hajdarević i književni kritičar Vladimir Arsenić.

Roman “Devet” objavljen je u biblioteci Savremena proza, u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Knjiga je prvobitno štampana u okviru biblioteke Balkan Noir, koju je pokrenuo hrvatski portal 24sata sa najjačim hrvatskim izdavačima Nakladom Ljevak, Algoritmom, Mozaik knjigom, VBZ-om i Frakturom. Urednici izdanja su Pavle Goranović i Kruno Lokotar, a izdavač je Milorad Popović.

Roman “Devet” je porodična saga s kriminalističkim zapletom. Govori o ciničnom novinaru koji otkrije da baka koja ga je odgajila nije bila njegova baka. Shvata da je čitava istorija njegove porodice izmišljena, da je sve, od porodičnog stabla do fotografija iz porodičnog albuma, falsifikat. Počinje istragu o svom porijeklu, u čijem središtu je tajanstvena figura njegove majke, koju nikada nije upoznao. Uskoro povjeruje da je njegova majka bila ubica jugoslovenske Tajne službe, specijalizovana za likvidacije političkih emigranata.

Bonus video: