U utorak presuda džudisti Marku Raduloviću

Za krivično djelo zelenaštvo, u slučaju kada je pribavljena imovinska korist preko 3.000 eura, zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna
460 pregleda 21 komentar(a)
Marko Radulović, Foto: Savo Prelević
Marko Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2015. 13:51h

Džudista Marko Radulović rekao je da mu je optužnica namještena i ponovio da se nikada nije bavio zelenašenjem, tvrdeći da je žrtva prevare.

Zvonko Radović je, međutim, tvrdio da su Radulović, ali i njegov otac I prijatelji, konstatno vršili pritisak na njega, tražeći mu sve više i više novca, da bi na kraju rekli da će mu se useliti u kuću, ukoliko ne plati.

To su naveli na suđenju Raduloviću, koji je optužen da je pozajmljivao novac na kamatu, odnosno da je u aprilu prošle godine pozajmio Radoviću 35.000 eura, i tražio mu mjesečno pet odsto kamate na taj iznos, odnosno da mu ovaj svakog mjeseca vraća po 1.750 eura kamate.

Suđenje je započeto i završeno danas, a presudu će, u utorak, izreći sutkinja Željka Jovović.

Za krivično djelo zelenaštvo, u slučaju kada je pribavljena imovinska korist preko 3.000 eura, zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna.

Radulović je ostao kod odbrane koju je dao u tužilaštvu, kada je rekao da je sa Radovićem stupio u kontakt preko Zorana Miloševića, kako bi mu iz inostranstva dovezao skupocjeni automobil, za koji mu je dao 48.500 eura. On je dodao da je od Radovića dobio mnogo jeftiniji auto, zbog čega je zatražio svoj novac natrag.

“Aleksandar Keković mi je dao 3.500 eura, a ja sam dao 35.000 eura, i novac mu je predao Milošević...Ne sjećam se tačno koliko puta sam bio kod njega kući, ali znam da njega nikad nijesam našao, niti mi se javljao na telefon, obično sam zaticao njegovu majku, koja je očigledno u dogovoru s njim smislila ovu prevaru”, zaključio je Radulović.

On je dodao da je Radovićev predlog bio da mu da kuću na korišćenje, dok mu ne vrati dug, ali da on na to nije pristao.

“Da me to interesovalo tražio bih da mi prepiše kuću, a ne da mi je da na korišćenje, jer je to glupost, za 50.000 eura da koristim kuću...”, istakao je on.

Dodao je da je kod njega kući kasnije dolazio sa Miloševićem, sa Kekovićem, a na insistiranje njegove majke i sa ocem Vladom Radulovićem.

Na pitanje sutkinje Željke Jovović zašto mu novac za automobil, kako tvrdi nije dao sam, obzirom da je bio prisutan kada mu je novac predao Milošević, on je rekao da im je on zajednički prijatelj, koji je garantovao za njega.

Radović, koji se bavi prodajom automobila, je ispričao da je, za 35.000 eura, koliko mu je Radulović pozajmio, založio auto od 60.000 eura, koji se još nalazi kod Radulovića I da mu je plaćao mjesečnu kamatu od 1.700 eura, sve dok nije imao saobraćajnu nezgodu.

“U bolnicu su dolazili Keković I Radulovićev otac, kako bi me podsjetili da kamata raste, pa sam založio još jedan auto. Nakon toga su me obavijestili da mi kamata više nije pet, nego deset odsto, a u međuvremenu se pojačava pritisak, kao od Marka, tako I od njegovog oca da pojačam garanciju da ću vratiti novac”, naveo je Radović.

On je dodao da mu je Radulovićev otac rekao da prepiše kuću na Marka, dok ne isplati novac.

“Jedne noći Marko i Keković došli su kod mene, tražili od moje majke da potpiše da sam im dužan 48.500, kada im je moja ćerka rekla da napuste kuću, on je pljunuo i gurnuo, a i sina su mi gurali na kapiji”, rekao je on.

On je objašnjavao da je napisao na nekom papiru da im duguje 48.500, jer su mu prijetili da će ga povesti na selo i zaključati sa psom.

“Ja sam ga prijavio, jer nisam mogao više da izdržim, a saznao sam da oni planiraju da mi uzmu I kola i kuću, i da mi na račun 30.000 eura duga, uzmu 150.000”, istakao je Radović.

Tužiteljak Snežana Šišević je, u završnim riječima, navela da je dokazano da je Radulović počinio krivično djelo I tražila da se oglasi krivim, dok su njegovi branioci Zoran Piperović i Božo Milonjić istakli da nema dokaza da je Radulović kriv,te da se ne može osuditi samo na osnovu navoda Radovića.

Radovićeva majka: “Tata ga gura u vatru”

Majka oštećenog, Milijana Radović je istakla da je čula da je optuženog otac gurnuo u svu tu priču, te da joj je žao zbog toga.

“Njega tata gura u vatru. Dolazili su više puta Marko, Keković I Milošević, Marko me je nazivao svakakvim imenima, govorio mi da sam kuč.., i tražio da potpišem da dugujemo 48.500, a sjutra je došao Keković da me vozi negdje da potpišem, ja sam rekla da ćemo dići kredit”, navela je, između ostalog, Radović.

Radulovićev otac je, međutim, na suđenju tvrdio da je i on iz par puta pozajmljivao Radoviću po par hiljada eura, te da je njemu Radović vraćao taj novac, a ne nikakvu kamatu za njegovog sina. Keković je naveo da je svom prijatelju Raduloviću pozajmio 3.500 eura, jer mu je toliko falilo za automobil koji je htio da kupi.O jemstvu u ponedeljak Sutkinja će, uz saglasnost tužilaštva, u ponedeljak odlučiti da li će prihvatiti Radulovićev predlog da založi porodičnu kuću od skoro pola miliona eura, kako bi bio pušten iz pritvora.

Ovo je treći put da Radulović nudi jemstvo u zamjenu za slobodu, a već dva puta su odbijeni njegovi zahtjevi u kojima je nudio znatno manje novca po 20.000 eura.

Bonus video: