Pripadnost jeziku koji baštini smisao

Posebno interesantan program u okviru večeri očekuje se sa avangardnom grupom ''The Books of knjige'' iz Crne Gore, za završnicu manifestacije
3 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2015. 05:35h

Stihovima ,,Eno ga po moru teče Lim..." bliski srodnik Rista Ratkovića, Miroljub Ljupče Ratković, otvorio je sinoć 45. Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju.

On je istakao značaj književnih susreta osnovanih 1970. godine, kao i entuzijazam rukovodioca JU Ratkovićeve večeri poezije Abaza Dizdarevića.

Prošlogodišnji dobitnik prestižne nagrade Dejan Aleksić je kazao da je manifestacija RVP izraz osjećanja pripadnosti jeziku koji baštini smisao.

„Bijelo Polje u mojoj intimnoj kartografiji ima status uporišne tačke, a manifestacija RVP izraz osjećanja pripadnosti jeziku koji baštini smisao. Nema sumnje da u tom osjećanju nijesam usamljen jer poezija jeste svjedočanstvo, a toliko svjedoka vidim pred sobom večeras“, kazao je sinoć Aleksić.

Prije svečanog otvaranja u galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba „Virski", koju je otvorio umjetnik Milun Lutovac.

U kući Rista Ratkovića danas je otvoren „Mali sajam velikih knjiga“ izdavača „Nova knjiga“, a nešto kasnije predstavljeni su prošlogodišnji dobitnici nagrade - Faruk Šehić i Aleksić.

Održano je i više pjesničkih časova u osnovnim školama, a u Gimnaziji „Miloje Dobrašinović“ promovisana je knjiga „Nebeski pansion“ Mila Stojića, o kojoj je pored autora govorio i Duško Novaković.

U 18 časova u kući Rista Ratkovića stihovima su se predstavili pjesnici iz zemlje i inostranstva.

Trodnevna književna manifestacija sa više od 25 programa okupiće veliki broj pjesnika iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Luksemburga, Azerbejdžana i Izraela.

Bjelopoljska publika imaće priliku da u okviru programa odgleda predstavu "Filomena Marturano", dok će u muzičkom dijelu manifestacije koncert održati Maya Sar, bosanska kantautorka, predstavnica BIH na Eurosongu 2012. godine, a nastupiće i bend ''Jesenjin''.

Posebno interesantan program u okviru večeri očekuje se sa avangardnom grupom ''The Books of knjige'' iz Crne Gore, za završnicu manifestacije.

Posljednje večeri manifestacije, 5. septembra, biće uručena nagrada „Risto Ratković“ ovogodišnjem laureatu, književniku iz Beograda Ibrahimu Hadžiću, a specijalni gost manifestacije je Dragan Velikić, jedan od najznačajnijih pjesnika sa južnoslovenskih prostora.

Galerija

Bonus video: