Rusija odbila da pozajmi Šagalova djela Švedskoj

Rusko ministarstvo je nekoliko puta mijenjalo uslove ustupanja umjetničkih djela i na kraju ocijenilo da Švedska ne pruža dovoljne garancije za bezbjednost 48 slika, rekla je Vas
0 komentar(a)
Izložba Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Izložba Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.09.2015. 18:46h

Ruske vlasti odbile su da pozajme umjetnička djela Švedskoj zbog čega je otkazana izložba posvećena umjetniku Marku Šagalu, saopštio je danas muzej Milesgarden u Stokholmu.

"Sarađivali smo s državnim muzejom u Sankt Peterburgu o postavljanju Šagalove izložbe, ali je rusko Ministarstvo kulture odbilo da nam izda dozvolu za korišenje tih djela. Zbog toga smo bili primorani da otkažemo izložbu", izjavila je predstavnica švedskog muzeja Onita Vas.

Rusko ministarstvo je nekoliko puta mijenjalo uslove ustupanja umjetničkih djela i na kraju ocijenilo da Švedska ne pruža dovoljne garancije za bezbjednost 48 slika, rekla je Onita Vas.

Muzej Milesgarden, poznat u svijetu po kolekciji skulptura, sarađivao je ranije s ruskim muzejom, 1999. i 2000. godine.

Mark Šagal (1887-1985) rođen je u Bjelorusiji, tada dijelu Rusije i potom Sovjetskog Saveza, a kasnije je najveći dio života proveo u Francuskoj.

Njegova najpoznatija djela su "Nevjesta" (1950), "Bastilja" (1953), "Kralj David" (1961), "Prorok Jeremija" (1968) i "Devet prozora bliblijske tematike" (1978-1985).

Bonus video: