Za život u zanimljivom vremenu

Centar savremene umjetnosti Crne Gore poziva crnogorske umjetnike da predlože svoje projekte kojima bi predstavljali Crnu Goru na Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji 2019. godine
108 pregleda 0 komentar(a)
Petricia Duletić, Foto: Filip Roganović
Petricia Duletić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.11.2018. 08:29h

Centar savremene umjetnosti Crne Gore, kao izvršni producent, a u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, objavio je “Javni poziv za predlog projekta za predstavljanje Crne Gore na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji 2019. godine”.

Ovogodišnja, 58. Međunarodna izložba savremene umjetnosti održaće se od 11. maja do 24. novembra 2019. godine.

Tema ovogodišnjeg Bijenala je “May you live in interesting times”, a umjetnički direktor je Ralf Rugof (Ralph Rugoff).

Istoričarka umjetnosti Petrica Duletić biće kuratorka crnogorskog predstavljanja na 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji i ona će donijeti odluku o crnogorskom predstavniku, uz stručne konsultacije sa CSUCG koje ju je i izabralo u dogovoru sa Ministarstvom kulture Crne Gore, dok je direktor CSUCG, mr Nenad Šoškić, komesar.

“Javni poziv ima za cilj da Crna Gora dobije što kvalitetniju prezentaciju na ovoj značajnoj međunarodnoj smotri savremene umjetnosti u paviljonu Crne Gore, prostor Palazzo Malipiero. Detaljni tehnički opis izložbenog prostora je dostupan na sajtu Centra savremene umjetnosti Crne Gore”, navodi se u saopštenju i ističe da je Danica Bogojević kontakt osoba za sve potrebne informacije, a putem mejl adrese danica.bogojevic25@gmail.com.

Venecijansko bijenale smatra se jednim od najznačajnijih mjesta za izlaganje savremene umjetnosti i predstavlja izuzetnu priliku za afirmaciju crnogorskih savremenih umjetnika i prezentaciju i promociju države.

“U trenutku kada digitalna diseminacija lažnih vijesti i ‘alternativnih činjenica’ nagriza politički diskurs i povjerenje od kojeg on zavisi, vrijedno je pauzirati kada god je to moguće i preispitati naše referentne pojmove”, izjavio je Rugof, napominjući da 58. Bijenale ne naglašava tu temu samu po sebi, već opšti pristup umjetnosti i pogled na njenu društvenu funkciju, kako u pogledu zadovoljstva koje pruža, tako i u smislu kritičkog mišljenja...

“Umjetnici koji misle u ovom pravcu nude alternative značenju takozvanih činjenica, nudeći druge načine njihovog povezivanja i kontekstualizovanja... Umjetnost ne može da zaustavi uspon nacionalističkih pokreta i autoritarnih vlada u različitim djelovima svijeta, niti može da ublaži tragičnu sudbinu raseljenih ljudi širom svijeta”, rekao je on dodajući da umjetnost “možda može na posredan način da bude svojevrsni vodič o tome kako živjeti i misliti u zanimljivim vremenima”.

Sve informacije o temi mogu se naći na sajtu www.labiennale.org/en/art/2019/introduction-ralph-rugoff.

Rok za predaju projekata je 20. decembar 2018. godine do 16 časova. Radovi se predaju u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, Kruševac, bb, Podgorica ili preporučenom poštom. Odluka o izboru predstavnika biće donešena do 26. decembra 2018. godine uz obrazloženje odabranog projekta.

Kriterijumi za vrednovanje projekta, prilikom izbora, su: umjetnički kvalitet i inovativnost, koncept i komunikativnost projekta, usklađenost sa temom Bijenala i tehnička izvodljivost i racionalnost pri realizaciji, poručuju iz CSUCG.

Na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu umjetnosti Crnu Goru su predstavljali predstavljaju Ivana Radovanović i Adin Rastoder, projektom Čovjek Human Uomo.

Bonus video: