Izuzetno glasno i nevjerovatno blizu

Roman se bavi sudbinom dječaka Oskara Šela koji je izgubio oca u terorističkom napadu na Njujork, 11. septembra 2001. godine
0 komentar(a)
Izuzetno glasno & nevjerovatno blizu (novina)
Izuzetno glasno & nevjerovatno blizu (novina)
Ažurirano: 02.09.2015. 15:54h

“Izuzetno glasno & nevjerovatno blizu“ roman savremenog američkog pisca Džonatana Safrana Fora je ozbiljna, duhovita, ali i razorno bolna knjiga jer se bavi traumom na koju su Amerikanci izuzetno osjetljivi.

Naime, roman se bavi sudbinom dječaka Oskara Šela koji je izgubio oca u terorističkom napadu na Njujork, 11. septembra 2001. godine. Ovaj roman Safrana Fora objavila je Geopoetika u prevodu Jelene Lazić.

Junak ovog romana je Oskar, devetogodišnji dječak, samoproklamovani pacifista, svirač na dairama, pronalazač, poštovalac Stivena Hokinga. Izuzetno nadaren dječak Oskar pokazuje simptome Aspergerovog sindroma i u stalnom je strahu od ostatka svijeta.

Ipak, prisustvo oca ga smiruje, pogotovo kada zajedno rješavaju istorijske zagonetke ili kada putuju na izmišljene ekspedicije.

Tomas Šel je provodio duge sate sa Oskarom kako bi mu pomogao da se lakše prilagodi svijetu oko sebe. Ali, Oskar je izgubio oca u terorističkom napadu na Kule bliznakinje u centru Njujorka.

Njegova ožalošćena majka nije u stanju da mu pomogne da prebrodi gubitak. U vazi u plakaru, poslije očeve smrti on pronalazi ključ. Siguran je da je ključ pripadao njegovom ocu, ali koju bravu, od 162 miliona brava u Njujorku, on otvara i može li Oskar, kada to otkrije, saznati nešto više o svom ocu koga je tako prerano izgubio?

Na svom putu traganja, ovaj mali amaterski detektiv otkriva tajne prijatelja i potpunih stranaca, ali i porodičnu misteriju koja se proteže pedeset godina unazad.

“Izuzetno glasno & nevjerovatno blizu“ je roman o ljubavi, prijateljstvu i, prije svega, o gubicima, potresan i duhovit do suza, izuzetno originalno komponovan, bogato i neobično ilustrovan, sa pojedinim stranicama ili sa premalo ili sa previše teksta koji je štampan jedan preko drugog do potpune nečitljivosti.

Događaji koji ne podliježu zakonima logike

Po ovom romanu 2011. godine snimljena je istoimena američka filmska drama reditelja Stivena Daldrija u kojoj igraju Tom Henks , Sandra Bulok, Džon Gudman... Iako tipično američka priča, “Izuzetno glasno & nevjerovatno blizu” je u najvećoj mjeri njujorška drama o zajednici koja je zauvijek povezana iskustvom istorijskih razmjera.

Ova knjiga govori i o tome kako ljudi ne mogu uvijek da kontrolišu život jer ono što nam se katkad događa ne podliježe nijednom zakonu naše logike, pa čak ni najsmjelije pretpostavke.

Bonus video: