Hadžiću nagrada “Risto Ratković”

Pjesnik iz Beograda, laureat Nagrade "Risto Ratković", nagrađen je za knjigu poezije "Duge slike kratkih pesama"
125 pregleda 3 komentar(a)
Ibrahim Hadžić, Foto: Arhiva Vijesti
Ibrahim Hadžić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.09.2015. 15:59h

Ibrahim Hadžić, pjesnik iz Beograda, ovogodišnji je laureat Nagrade “Risto Ratković“ za knjigu poezije “Duge slike kratkih pesama“ u izdanju Kulturnog centra Novi Sad.

Osim nagrađene knjige, žiri u sastavu Bogić Rakočević, predsjednik i članovi Sonja Tomović Šundić, Nadija Rebronja, Ivica Prtenjača i Hasnija Muratagić Tuna, u najuži izbor za ovu prestižnu nagradu, izdvojili su knjige "Čistina" Ane Ristović u izdanju Arhipelaga, "Meteorologija tijela" Nade Topić u izdanju Gradske knjižare Solin, "Bijela pčela Volta Vidmana" Andrije Radulovića u izdanju Obodskog slova i "Tijela su laka meta" Aide Begić, koju su objavila Mala zvona.

Predsjednik žirija Bogić Rakočević je kazao da je u konkurenciji bilo 48 knjiga, te da je odluka bila jednoglasna, jer je knjiga "Duge slike kratkih pesama" Ibrahima Hadžića zrelo književno djelo u kojem pisac vodi računa o jeziku svodeći svoje književno iskustvo na mjeru koja je u mnogo čemu osobena.

Nakon što je saznao da je dobio Nagradu “Risto Ratković”, Ibrahim Hadžić je kazao da u normalnim okolostima nagrada znači priznanje koje, ako je pripalo mladom čovjeku, može predstavljati snažan stimulans, a ako je pripalo starom čovjeku predstavlja utjehu da se cijelog života nije bavio pogrešnom djelatnošću.

Osim Nagrade “Risto Ratković”, tradicionalno će biti dodijeljene i tri nagrade Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina. Sekretar žirija Kemal Musić je kazao da je na konkurs Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina stiglo 20 rukopisa, od kojih je žiri izabrao 10 finalista, od kojih će tri biti nagrađena.

Svih deset finalista učestvovaće u Programu za mlade u petak, četvrtog septembra, u Parku pjesnika u 13 sati, nakon čega će biti saopštena imena dobitnika nagrada.

Bonus video: