Alpinistička drama otvara festival u Veneciji

Venecijanski filmski festival dodijeliće ove godine Zlatnog lava za životno djelo francuskom režiseru Bertranu Tavernijeu
0 komentar(a)
festival Venecija (novina)
festival Venecija (novina)
Ažurirano: 02.09.2015. 14:53h

Najstarija filmska smotra na svijetu - Međunarodni filmski festival u Veneciji počinje danas, a žiri će ovogodišnjeg Zlatnog lava dodijeliti 12. septembra.

Kako navodi Frans pres, tokom deset dana biće prikazano ostvarenje o danskom slikaru koji postaje žena, o Muzeju Luvr pod okupacijom u Drugom svjetskom ratu, o sedamdesetogodišnjem lovcu na naciste, o argentinskoj familiji ubica, kao i rimejk kultnog "Bazena".

U takmičarskoj selekciji 72. izdanja Mostre je 21 dugometražni film. U žiriju, kojem predsedava Meksikanac Alfonso Kuaron još su glumice Dajana Kruger i Elizabet Benks, francuski scenarista Emanuel Karijer, tajvanski autor Hu Sijao-sijen i turski reditelj Nuri Bilge Džejlan.

Spektakl “Everest” sa Džejkom Džilenhalom, Džošom Brolinom i Emili Votson otvoriće festival na Lidu. U petak se na crvenom tepihu očekuje i par Džoni Dep - Amber Herd. Depov film “Black Mass” biće prikazan van takmičarske selekcije, dok se sa velikim nestrpljenjem čeka projekcija filma njegove supruge “The Danish girl”, o priči iz 1920-ih o transformaciji danskog slikara u ženu.

Na Lidu će biti i Ralf Fajns i Tilda Svinton, koji glume u rimejku “Bazena” u režiji Luke Gadanjina.

Na Mostri se mnogo očekuje i od novog ostvarenja “Frankofonija” ruskog reditelja Aleksandra Sokurova, a za festivalsko priznanje će se takmičiti i film Kanađanina Atoma Egojana “Remember” o vremešnom lovcu na naciste koji kreće u osvetu svoje porodice.

Publika će imati priliku da vidi novo djelo francuskog filmskog umjetnika i fotografa Jana Artisa-Bertrana “Human”, koji će biti prikazan 11. septembra, istovremeno u UN u Njujorku i u Veneciji.

Venecijanski filmski festival dodijeliće ove godine Zlatnog lava za životno djelo francuskom režiseru Bertranu Tavernijeu.

Bonus video: