Teofilovići večeras u Velikoj sali KIC-a

Teofilovići su 2007. godine nastupali na sceni KIC-a u društvu renomiranog gitariste Miroslava Tadića
50 pregleda 2 komentar(a)
Ratko i Radiša Teofilović
Ratko i Radiša Teofilović
Ažurirano: 02.09.2015. 10:58h

Braća Teofilovići, Ratko i Radiša večeras će, od 21 sat, nastupiti u Velikoj sali KIC-a Budo Tomovic.

Na repertoaru će biti najljepše etno pjesme Balkana, sa akcentom na izvorne crnogorske.

Čuveni vokalski duo, koji čine braća Ratko i Radiša, proslavio je balkansku etno muziku širom planete.

"Imamo ovdje publiku i možemo da obećamo da će opet biti neponovljivo. Svako ko je došao na neki naš koncert zna o čemu se radi i to su ti ljudi koji dovode nove i tako redom", kazao je Ratko Teofilović.

U glavnom gradu Crne Gore, gdje imaju brojnu publiku, nastupaju nakon sedam godina. Cijena ulaznice je pet eura. Sjutra veče, u okviru Septembarskih dana kulture, nastupaju u Niksićkom pozorištu.

"Nastupima u dva najveća grada u Crnoj Gori, a nakon Herceg Novog, želimo da skrenemo pažnju na neke nove izazove i mogućnosti u svijetu etno muzike. Sve to uoči našeg novog albuma, na kome će biti predstavljen nas svijet, nas izraz i doživljaj etno muzike", rekao je Radiša Teofilović.

Teofilovići su 2007. godine nastupali na sceni KIC-a u društvu renomiranog gitariste Miroslava Tadića.

Teofilovići su snimili preko četrdeset pjesama, od kojih se petnaest našlo na albumu “Čuvari sna”.

Repertoar Teofilovića sažima više od dva vijeka tradicionalnog muzičkog nasljeđa i evocira duh cjelokupnog regiona. Mnoge od pjesama koje Radiša i Ratko izvode bile su sakrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, a mnoge su sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima.

Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im iznova izvorna značenja i emocije ali obogaćene visoko individualizovanim umjetničkim pristupom i savremenim uticajima. Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i sadašnjosti i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Bonus video: