U Nikšiću otvorena izložba slika Mirka Brkuljana

Izložba nazvana "Kucanje po memoriji i igra" bila je prilika da posjetioci osjete ljepotu osvojene slobode, da na pijedestalu šahovske table osjete kako je to biti moćan, a slobodan. A Brkuljanovo „polje moći“ je kocka – simbol zemlje, postojanosti, simbol životnog puta
248 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2015. 12:31h

Balerine, glumac, šahovske table, „razasuti“ pioni, slike po zidu predvođene „Tajnom večerom“ i Mirko Brkuljan – umjetnik za koga je Slobodan Slovinić kazao da ne pripada „lakim i lepršavim tematsko-likovnim konstelacijama“, već da je riječ o „ponesenom stvaraocu koji duboko i svestrano promišlja svaki svoj slikarski rad“. Tako je bilo i prilikom izložbe u galeriji „Nikola I“ u Nikšiću, koju je, u sklopu Programa podrške razvoju kulture, organizovao Centar za kulturu.

Izložba nazvana "Kucanje po memoriji i igra" bila je prilika da posjetioci osjete ljepotu osvojene slobode, da na pijedestalu šahovske table osjete kako je to biti moćan, a slobodan. A Brkuljanovo „polje moći“ je kocka – simbol zemlje, postojanosti, simbol životnog puta.

„Na njegovom nebu zvijezde koje vječito sjaje su umjetnici, filozofi, pregaoci, ljudi koji su svoje postojanje u prolaznom, ovozemaljskom svijetu obilježili trajnim civilizacijskim vrijednostima i zavidnim pomacima u njegovom duhovno-intelektualnom razvoju“, kazala je otvarajući izložbu mr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka.

U tom „šahovskom teatru memorije“ satkanom od posebnog dramskog šarma „literarno-tekstualne i simboličko-znakovne komponente“ igraju značajnu ulogu.

„Umjetnost je Mirkov stvoritelj, iscjeljitelj, spasitelj odljuđenog, otuđenog svijeta i njegovog malog 'običnog' čovjeka piona na velikoj šahovskoj pozornici, da je misija umjetnika 'kucanje po memoriji' zarad igre koja nas oslobađa jer ona je sloboda“, kazala je Miranović.

Glumac Sreto Mitrović pročitao je umjetnikovo obraćanje publici koji je kazao da je „udario o zvono umjetnosti čiji eho osvaja svijet“, dok čovjek, taj „obični pion na velikoj svjetskoj šahovskoj pozornici“ postaje sudionik drame.

„Umjetnost postaje slobodna energija oko nas i u nama. Um, kao najbrže i najsnažnije čovjekovo sredstvo djelovanja, nalazi najviše prostora u umjetnosti. Umjetnost je moć, snaga, ljepota, umjetnost je govor duše, provokacija, pobuna. Umjetnost je magija stvaranja i rađanja, prolaz kroz vrijeme i prostor, moć novca. Umjetnost je sloboda“, poručio je umjetnik koji je shvatio da je najveći i najteži zadatak osvojiti slobodu.

Brkuljan je kazao da je skoro pet godina stvarao projekat koji su finansijski pomogli Ministarstvo kulture i SO Nikšić.

„Moje stvaralaštvo je u kontinuitetu. Bavim se slikarstvom aktivno skoro 40.godina. Imam izgrađen način izražavanja, poseban stil, može se reći autentičan, a imam i svoj svijet koji slikam. Ovaj koncept i jeste razvoj i nastanak tog mog svijeta. Suština stvari se svodi u modernim komunikacijama savremenog svijeta“, kazao je Brkuljan.

Kako je objasnio koncept izložbe, kojim dominira likovna nota, sublimirao je likovnu umjetnost, muziku i performans, dok je filozofska razvojna forma utemeljena u istoriji ljudske civilizacije.

„Svaki čovjek se rodi sa određenom memorijskom karticom. Ta njegova memorijska kartica je ukorijenjena hiljadama godina u njegovoj genetici, a i kada umre ona ostaje da živi u nebeskim sažvežđima i prostorima. Ona na neki način vrši komunikaciju sa savremenicima i sa budućnošću“, kazao je Brkuljan koji je završio Pedagošku akademiju u Nikšiću, u klasi prof. Nikole Gvozdenovića. "Kucanje po memoriji i igra" je njegova sedma samostalna izložba, a učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Galerija

Bonus video: