ZA VISOK UMJETNIČKI REZULTAT

Velika nagrada CNP-a uručena Burzanoviću, Račiću i Marunoviću

"Ovogodišnji dobitnici nagrada, iz različitih sektora i različitih profesija, iznad svega su – istinski pozorišni poslenici, oni koji su svoj život i radni vijek vezali za ovu kuću, kojoj su bezuslovno posvećeni; primjer su zajedničkog uspješnog i postojanog trajanja, primjer vrhunskog profesionalizma", rekla je direktorica CNP-a Zorana Kralj
379 pregleda 1 komentar(a)
CNP nagrade, Foto: Filip Roganović
CNP nagrade, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 02.11.2018. 11:24h

Godišnju nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta, Veliku nagradu za najznačajniji umjetnički rezultat u 2018. godini dobili su Gojko Burzanović za uloge u predstavama "Zimska bajka", "Ekvinocijo", "Bure baruta"; Dragan Račić za uloge u "Zimskoj bajci" i "Buretu baruta" i Slobodan Marunović za ulogu u "Ekvinociju" i "Buretu baruta".

Godišnje nagrade za visok umjetnički rezultat dodjeljujuju se članovima umjetničkog ansambla i saradnicima koji su dali najveći doprinos estetskim dometima Crnogorskog narodnog pozorišta.

Burzanović je istakao da mu ovo priznanje predstavlja podstrek i volju da nastavi da radi ono što voli.

"Postoje u životu trenuci kada vam neko za ono što radite i volite odaje poštovanje, priznanje i nagradu i daje vam snagu i volju i ljubav da to što radite još više volite i još bolje radite. Ja se tako osjećam u ovim trenucima. U traganju za iskrama života koje na pozornici život znače učiniću sve da u svim mojim budućim ulogama unesem još više duhovnosti, kreativnosti i ljubavi“, kazao je on.

Račić se zahvalio na "lijepom gestu" pozorišta koje predstavlja priznanje za njegovih 40 godina rada.

Marunović je iskoristio priliku i čestitao dan CNP-a.

"Sa ovih svetih dasaka, sa ove scene, mi poklonici boginje Talije, mi monasi, zavjerenici duha, zaljubljenici u pozorište, večeras proslavljamo dan Crnogorskog narodnog pozorišta. Čast mi je da kažem da smo mi možda najčasnija scena u ovom prostoru u kojem živimo, mjesto sa kojeg se vidi i poručuje istina, gdje se prepoznaju niske strasti, pohlepa, granmzivost, mržnja i na drugoj strani gdje se afirmišu ljubav, čovječnost, dobrota, poštenje", rekao je Marunović.

Pored ovih, glavnih priznanja, uručena je i Zahvalnica Orkestru počasne garde Vojske Crne Gore, "za dobru saradnju i nesebičan doprinos svim projektima CNP-a, posebno u predstavi 'Bure baruta'", a nagradu je primio dirigent Mile Belević, a dodijeljene su i nagrade onima koji čine CNP i mimo scene, odnosno godišnje nagrade za najbolje rezultate postignute u tehničkoj, organizacionoj i administrativnoj praksi.

Nagrađeni su: producentkinja Janja Ražnatović, suflerka Gorica Šuškavčević, majstor svjetla Sreten Milošević, dekorater Marko Kažić, radnik obezbjeđenja Miloš Vukić, radnik u ugostiteljstvu Jovan Dragojević i higijeničarka Biserka Vukčević.

Svečanost povodom Dana Crnogorskog narodnog pozorišta otvorila je direktorica Zorana Kralj podsjetivši da je povod bio pravi da se "slijedeći dobra tradicija dijeljenja uspjeha sa najbližima".

"U prethodnom periodu Crnogorsko narodno pozorište je potvrdilo mjesto na crnogorskoj umjetničkoj sceni, kroz sveukupan repertoar i kroz tri nove predstave, koje su, prije svega, pokazale snagu i domete glumačkog ansambla CNP-a, ali i najviše produkcione standarde našeg pozorišta. Preko 45.000 gledalaca i više od 150 programa izvedenih i realizovanih u CNP-u, pokazatelji su još jedne uspješne godine. Ovogodišnji dobitnici nagrada, iz različitih sektora i različitih profesija, iznad svega su – istinski pozorišni poslenici, oni koji su svoj život i radni vijek vezali za ovu kuću, kojoj su bezuslovno posvećeni; primjer su zajedničkog uspješnog i postojanog trajanja, primjer vrhunskog profesionalizma", istakla je Kralj i dodala da su, zahvaljujući njima, i mladi ljudi "za kratko vrijeme stekli zavidne vještine i pokazali koliko razumiju i osjećaju sve posebnosti i specifičnosti rada u pozorištu".

Prisutnima se obratio i umjetnički direktor Željko Sošić kazavši da je u današnjem dobu jedino "pozorišni čin ostao ono što je i bio kada se prije nekoliko hiljada godina razvio iz rituala u antičkoj Grčkoj- jedinstveni susret gledaoca sa živim prizorom na prostoru koji se naziva scenom" i podsjetio na ciljeve crnogorskog teatra.

"Obaveza našeg teatra je da dramskom literaturom i scenskim prizorima na umjetnički dostojan način promišlja najznačajnije teme našeg identiteta, i naše mjesto u današnjoj civilizaciji. Isto tako, naša je obaveza da izborom tema i estetskim standardima učestvujemo i u umjetničkim refleksijama svijeta, čovjeka i savremenog doba. Crnogorsko narodno pozorište, kao vrhovna institucija kulture države Crne Gore, ima još jednu važnu misiju - da pronađe svoj put ka najznačajnijim pozornicama i festivalima Evrope i svijeta. Ovim ciljevima ćemo biti posvećeni, duboko svjesni svog značaja kao nacionalnog teatra, ali svojih umjetničkih i produkcijskih potencijala", rekao je Sošić.

Nakon dodjele nagrada izvedena je i predstava "Bure baruta" Dejana Dukovskog, u režiji Dejana Projkovskog, koju je publika nakon dvoiposatovne igre ispratila dugim aplauzom i stojećim ovacijama.

Preporučujemo za Vas