Suđenje Anesu Strikoviću: U Zagrebu o uzroku saobraćajke

Suđenje je juče odloženo zbog nedolaska člana vijeća Šefkije Đeševića
286 pregleda 0 komentar(a)
Anes Striković, Foto: Jadranka Ćetković
Anes Striković, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 20.11.2018. 07:39h

Novo vještačenje o uzroku saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Bjelopoljac Kenan Bektašević, povjereno je komisiji vještaka Saobraćajnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

To je saopšteno juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim optuženi Anes Striković odgovara zbog saobraćajne nesreće u kojoj je 24. septembra 2016. stradao dvadesetjednogodišnji Bektašević (21).

Suđenje je juče odloženo zbog nedolaska člana vijeća Šefkije Đeševića.

Apelacioni sud je u ukidnom rješenju naložio da odredi novo vještačenje, kako bi se utvrdio doprinos drugog učesnika u saobraćajnoj nesreći, vozača “audija” Enesa Bećirovića.

U prvostepenoj presudi, kojom je Striković bio osuđen na šest godina zatvora, piše da je do fizičkog kontakta vozila došlo na desnoj kolovoznoj traci, što se zaključuje na osnovu nalaza vještaka saobraćajne struke Milenka Čabarkape.

Nalaz tog vještaka doveo je u sumnju tvrdnje optuženog - da je do udesa došlo nakon što ga je „audijem“ zakačio Bećirović, kojeg je pokušavao da pretekne.

Međutim, takav nalaz potvrdio je navode optužnice da je Striković ostvario kontakt sa Bećirovićevim vozilom.

Porodica Bektašević više puta ukazivala je na navodne propuste tužilaštva i suda jer nije optužen drugi učesnik ove nesreće, vozač ‘audija’, protiv kojeg nije podnesena krivična prijava, već je kao vinovnik nesreće saslušan u svojstvu svjedoka.

Da je Bećirović uzročnik nesreće tvrdila je i odbrana opuženog, a i optuženi je na suđenju najprije rekao da ga je Bećirović okrznuo, a kasnije da ne zna da li je došlo do kontakta i ko je koga udario.

Prema optužnici, Striković je u noći 24. septembra prošle godine, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, upravljao neregistrovanim “fijatom” brzinom od 138,60 kilometara na čas, odnosno 88,60 kilometara na čas više od dozvoljenog.

On je na desnoj kolovoznoj traci udario “audi” pri brzini od 117,40 kilometara, nakon čega je je izgubio kontrolu nad vozilom.

Bektašević je stradao na licu mjesta, a u udesu su povrijeđeni Striković i njegova supruga. Suđenje se nastavlja 6. decembra.

Bonus video: