Septembarske dane i Program podrške razvoju kulture u Nikšiću obilježiće 46 događaja

Pored raznovrsnih sadržaja ono što će obilježiti ovaj mjesec u gradu pod Trebjesom je šesti Bedem fest, koji će trajati od 3 do 6.septembra, premijera predstave Obrada Nenezića „Persone non grate“ i 18-i nikšićki književni susreti,
170 pregleda 1 komentar(a)
Petar Šundić Kristina Radović, Zoran Bulajić, Foto: Svetlana Mandić
Petar Šundić Kristina Radović, Zoran Bulajić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.09.2015. 10:34h

Septembarske dane i Program podrške razvoju kulture u Nikšiću obilježiće 46 događaja, saopšteno je na konferenciji za novinare. Pored raznovrsnih sadržaja ono što će obilježiti ovaj mjesec u gradu pod Trebjesom je šesti Bedem fest, koji će trajati od 3 do 6.septembra, premijera predstave Obrada Nenezića „Persone non grate“ i 18-i nikšićki književni susreti, manifestacija koja je obnovljena nakon 20.godina pauze.

Prema riječima Petra Šundića, izvršnog direktora Bedem festa, festival je od lokalnog prerastao u internacionalni, a ovogodišnje izdanje izazvalo je veliku pažnju javnosti u regionu. Tome je doprinijela bogata lista izvođača koje predvodi Josipa Lisac, koja je ove godine na „Porinu“ dobila nagradu za životno djelo. Festival, koji će otvoriti Vojni orkestar, ima i humani karakter pa će u sklopu njega biti organizovan turnir u golbalu, fudbalu za slabovide osobe, na kome će učestvovati ekipe iz Nikšića, Podgorice i Srbije.

Zoran Bulajić, direktor Nikšićkog pozorišta, kazao je da predstava „Persone non grate“ predstavlja nastavak Nenezićeve trilogije, započete „Nobelovcima“. Riječ je o komediji zabune, ali i situacije i karaktera, koja obrađuje aktuelnu tematiku poremećenih društvenih kretanja.

„Reditelj koristeći model dokumentarizma stvara predstavu u predstavi. To je nešto novo, nešto što do sada nijesmo imali prilike da vidimo na domaćoj sceni“, kazao je Bulajić uz napomenu da će premijera biti 15.septembra, a prva repriza dan kasnije.

Uz energičnu glumačku ekipu, koju čine Branka Stanić, Karmen Bardak, Nikola Vasiljević, Aleksandar Radulović i Mihailo Perošević, Nenezić je angažavao mlade akademske umjetnike iz Nikšića.

Scenografiju i kostime uradiće slikar Darko Musić u saradnji sa Nikolinom Mijušković, dizajn grafičar Mićo Kadović, dok muziku potpisuje Milutin Radonjić.

Prema riječima Bulajića nijesu zaboravili ni najmlađe gledaoce za koje će biti izvedene dvije predstave “Aladin i čarobna lampa” i “Ždera iz kontejnera”. Pomenute predstave biće i dobrodošlica prvacima i učenicima u nižim razredima, pa će njih imati prilike da odgleda oko 3.000 mališana iz 15 osnovnih škola sa šireg područja opštine.

U večernjem terminu gledaoci će u toku septembra moći da odgledaju predstave “Dvije”, “Pevaj brate 2”, “Bračni kabare” i “Veliku dramu”.

Organizator i marketing menadžer Goran Perišić kazao je da će Muzički centar Crne Gore 26.septembra organizovati koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra sa kojim će nasupiti David Tomasi, prošlogodišnji pobjednik nikšićkog Gitar festa i jedan od najperspektivnijih mladih gitarista današnice. Pomenuti koncert je uvertira za deseti jubilarni Gitar fest koji će početi 8.oktobra.

Prema riječima Milenije Vračar, iz Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, ta ustanova će 25.septembra organizovati dokumentarnu izložbu o ulozi crnogorske žene u Drugom svjetskom ratu pod nazivom “Bez vas se ne može pisati istorija”, a u sklopu sajamskog dijela nikšićkih književnih susreta promovisaće knjigu Gorana Sekulovića “Njegoš nas nasušni”.

Kristina Radović, član koordinacionog tima Programa podrške, kazala je da će publika tokom septembra imati priliku da pogleda izložbe slika Mirka Brkuljana, neizlaganih radova Ilija Šobajića, kao i album fotografija Bele Mačasovskog.

Centar za kulturu prikazaće dva animirana i tri igrana filma, biće promovisana knjiga “Lauerati nikšićkog sporta 1970-2015”, organizovan kultopis sa Miodragom Skalom Gvozdenovićem, a “Zahumlje” će prirediti koncerte hora, dječjeg folklornog ansambla i prve postave, dok će sa Centrom za razvoj Pive organizovati koncert braće Teofilović.

Prošle godine je organizovana dvodnevna manifestacija “Dobri duh Nikšića”, koja će biti priređena i ove godine, a u organizaciji septembarskih dana učešća će uzeti i Filozofski fakultet i nikšićko Udruženje paraplegičara, koje će “zatvoriti” ovomjesečni program.

Bonus video: