ŽELE TITULU

Podgorica dobila novi ragbi klub

Članovi kluba "Podgorica ” treniraju na terenu “Crvene stijene” i takmičiće se u narednom šampionatu Crne Gore
229 pregleda 2 komentar(a)
ragbi Crna Gora - Slovačka, Foto: Adnan DOA Alomerović
ragbi Crna Gora - Slovačka, Foto: Adnan DOA Alomerović
Ažurirano: 04.04.2019. 17:31h

U glavnom gradu je osnovan novi ragbi klub "Podgorica", koji već broji oko 50 članova u seniorima i juniorima u kategorijama za muškarce i žene. 

"Osnivanje kluba je planirano i prije više od godinu dana. Sticajem okolnosti i poznanstvom sa Goranom Đukanovićem nekolicina nas je odlučila da mu pomogne u ostvarivanju cilja, a to je razvoj ragbija na Cetinju. Tako je i nastao ragbi klub “Lovćen”, koji u proteklih godinu dana koliko i postoji, bilježi sjajne rezultate. Osnivači novog kluba su svi igrači koji su nastupali za RK 'Lovćen' iz Podgorice, kao i naš trener Marty Lustiano. Klub je sa radom počeo 26.08.2015 godine, i na prvom treningu je bilo prisutno 20. novih i starih članova", kazao je igrač i jedan od osnivača Budimir Andrić.

Plan kluba je da privuče što više djece i da nastavi razvoj ragbija u Podgorici i Crnoj Gori. 

"Početkom školske godine posjetićemo osnovne i srednje škole i upoznati učenike i njihove nastavnike fizičke kulture sa ovim sportom i našim ciljevima. Ragbi je sport koji je otvoren za sve uzraste od pet godina pa nadalje i za oba pola, bez obzira da li ste debeli, mršavi, visoki ili niski. Svi koji žele da se oprobaju u ovom sportu mogu da nas kontaktiraju na telefone 069 841-802 i 069 226-256, preko grupa na svim društvenim mrežama, ili jednostavno da se pojave svakog ponedeljka i srijede na pomoćnom terenu 'Crvene stijene' u Tološima u 18 sati kada počinju naši treninzi", naveo je Andrić.

Klub će učestvovati u sada već drugoj sezoni crnogorskog ragbi prvenstva koje počinje u oktobru, gdje će, kako kažu, ići na titulu, a u planu im je učešće na nekoliko turnira u regionu i prijateljske utakmice sa klubovima iz inostranstva.

"Čeka nas veoma naporan period priprema, kako za naše prvenstvo, tako i za reprezentativne obaveze, koje će uskoro početi. Što se tiče samog razvoja ragbija, smatramo da to može mnogo bolje i da treba više sluha za naše potrebe, jer naši zahtjevi nisu preveliki. Očekujemo podršku lokalne samouprave, jer će klub ipak predstavljati naš grad, a ubijeđeni smo na najbolji mogući način. Veoma nam pomaže FK 'Crvena stijena', koji nam je ustupio pomoćni teren za održavanje treninga, kao i glavni  za utakmice. Znamo da su i oni, kao i mi u nezavidnoj finansijskoj situuaciji, pa se nadamo da ćemo naći sponzore kako bismo poboljšali infrastrukturu stadiona, kojem svakako treba malo sređivanja, počev od svlačionica, klupskih prostorija do terena", kazao je Andrić.

U prethodnoj sezoni crnogorskog ragbi prvenstva učestvovalo je pet klubova “Arsenal” iz Tivta, “Mornar” iz Bara, “Budućnost” iz Podgorice, “Lovćen” sa Cetinja i “Nikšić” koji je i osvojio titulu. Crnogorska reprezentacija igrala je u Kupu evropskih nacija i zabilježila prvu pobjedu protiv Estonije ali i poraz od Slovačke.

Ove jeseni je očekuje nastavak takmičenja i borba za viši rang. Ragbi se u Crnoj Gori pojavio prije nešto više od četiri godine, zahvaljujući strancima koji su radili u Porto Montenegru i ubrzo se proširio na ostale gradove i "zarazio" više od 300 momaka i djevojaka koji treniraju ovaj stari britanski džentlmenski sport.