Eksplozije više ne mogu sakriti tragove

Branislav Dakić u Kuli prošao specijalnu obuku za otkrivanje i najmanjih tragova nakon eksplozije
195 pregleda 41 komentar(a)
eksplozija, Foto: Arhiva "Vijesti"
eksplozija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.08.2015. 06:00h

Kriminalci i njihovi plaćenici više neće moći da zastrašuju svoje žrtve bombama, i razračunavaju se podmetanjem eksploziva, a da ne budu otkriveni.

Branislav Dakić, službenik Grupe za koordinaciju vršenja uviđaja, standardizaciju opreme i nadzor u Forenzičkom centru u Danilovgradu prošao je specijalnu obuku za otkrivanje i najmanjih tragova nakon eksplozije.

On je bio jedan od polaznika kursa za protivdiverzione preglede koju je u policijskoj bazi "Štolc" nadomak Kule organizovao Nacionalni kriminalističko-tehnički centar Srbije.

Dakić je “Vijestima” ispričao da ne postoji mogućnost da osoba koja postavlja, ili pravi eksplozivnu napravu ne ostavi trag.

Naglasio je da je najvažnije pravilno obezbijediti lice mjesta, precizno uraditi uviđaj i ispravno izuzeti tragove. To, prema informacijama “Vijesti”, do sada nije pravilno rađeno.

“Sada je otvorena mogućnost da se rasvijetle sva djela počinjena na ovaj način. Mi smo obučeni i treba da prenesem znanje na druge, kako bismo svi radili kvalitetnije”, kazao je on. Dakić ističe da su u Kuli učili od najboljih.

“Lice mjesta mora biti propisno obezbijeđeno na uviđaju. Zna se ko može ući na lice mjesta, tu ne igra ulogu fukcija. Onaj ko rukovodi uviđajem, kao i svi inspektori, moraju obući zaštitnu opremu kako ne bi kontaminirali tragove. Nevažno da li je tužilac ili kolega”, kazao je on.

Istakao je i da je na uviđaju najvažnije znati što se traži.

“U zavisnosti od toga koja je vrsta eksploziva korišćena, a mi smo obučeni da to utvrdimo, zavisi i što tražimo. Na nekim eksplozivnim napravma ostaju otisci, na drugima može ostati čak i DNK profil”, kazao je on.

Dakić je “Vijestima” pokazao koje su sve vrste eksploziva, ali i kakve ekplozivne naprave korišćene u Crnoj Gori, ali i kako se koja od njih sklapa.

Pojasnio je da svi oni koji se bave poslom kojim i on moraju znati i da sastave i da rastave eksplozivnu napravu.

“Prvo sam morao da naučim sve o eksplozivnim napravama i eksplozivima, koje vrste postoje, kako se prave, da bih znao što da tražim na uviđaju. Milon puta sam se preznojio u ovom odijelu, ali vrijedjelo je”, kazao je Dakić.

On je “Vijestima” pokazao što sve krim-tehničar mora umjeti da prepozna nakon detonacije kako bi mogao doći do početnog traga.

“Eksplozija ne uništi sve, kakva god da je mora ostati neki dio. Cilj je da vidiš kako se pravi eksplozivna naprava, od čega je napravljena i šta ostaje od nje nakon eksplozije. Kada se to nauči, onda se na uviđaju lako pronalze tragovi”, pojašnjava on.

Analizirajući tragove krvi zna koliko je udaraca žrtva dobila

Nikola Terić, rukovodilac Grupe za koordinaciju vršenja uviđaja, standardizaciju opreme prva je osoba u Crnoj Gori obučena da tumači krvne mrlje.

Terić je nedavno u Centru za forenzičku obuku u Beogradu završio obuku za situaciono tumačenje tragova krvi na licu mjesta.

“To puno može pomoći kada su u pitanju krvni delikti, prvenstveno uz upotrebu hladnog oružja, ali i vatrenog. Tumačenjem krvne mrlje može se odrediti broj udaraca, položaj žrtve i izvršioca, padni ugao, pravac kretanja...”, kazao je on.

Terić ističe da to tumačenje može mnogo pomoći prilikom obrade lica mjesta.

“Kada budu kursevi za krim-tehničare uvrstićemo i taj dio u obuku”, kazao je on.

Bonus video: