Žabljak: Izloženo više od 30 pejzaža sjevera Crne Gore

„Znamo da je vazduh, zemljište i hrana zagađeni onda čovjek ne može da razmišlja kako treba. Zato mi idemo u planinu, nadišemo se čistog vazduha, svih ovih ljepota koje nas okružuju a potom puni snage i energije, neko četkicom i bojama, neko stihom to prenosimo,“ kazao je Nenezić
241 pregleda 1 komentar(a)
Bljesak Bijele, Foto: Obrad Pješivac
Bljesak Bijele, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 30.08.2015. 09:42h

Sportsko planinarsko društvo „Krilaš“ iz Bijele kod Šavnika u Centru za kulturu na Žabljaku upriličilo je izložbenu postavku sa 30 slika više autora čiji su motivi pejzaži sjevera Crne Gore. Slogan „Bljesak Bijele“ i poruka da i planinari spajaju njihov sport i umjetnost predstavljaju vodilju koju je u vidu poruke, otvarajući u subotu uveče izložbu, prisutnima prenio predsjednik toga društva Nikola Nenezić.

„Znamo da je vazduh, zemljište i hrana zagađeni onda čovjek ne može da razmišlja kako treba. Zato mi idemo u planinu, nadišemo se čistog vazduha, svih ovih ljepota koje nas okružuju a potom puni snage i energije, neko četkicom i bojama, neko stihom to prenosimo. Zato smo ovdje i slikari i pjesnici, iz svih krajeva svijeta okupljeni u zemlji svojih korijena, da pokažemo ono što radimo,“ kazao je Nenezić.

U tom cilju na Žabljaku je neuropsihijatar i slikar iz Štokholma Aleksandar Milošević.

„Došao sam da se družimo i da doprinosimo uzdizanju kulture, posebno u Crnoj Gori, zemlji mojih predaka kojih u Lijevoj rijeci više nema. Oni su na spomenicima pored crkve a slike ih drže u našim sjećanjima,“ kazao je Milošević.

Veljko Stanišić, slikar iz Oregona, četiri decenije stvara preko Atlantika.

„Imam iskustvo i mogućnosti da pomognem mladima u oblasti dizajna. U Crnoj Gori nema te profesije a ja sam spreman da pomognem. Mladima treba dati veće mogućnosti da stvaraju. Posjetio sam umjetničku akademiju na Cetinju i razočarao se spoznajom u kakvim se uslovima ti mladi ljudi razvijaju. Primijetio sam oskudicu svake vrste materijala neophodnog za rad slikara,# kazao je Stanišić.

Na otvaranju izložbe autora Ružice Varde, Raduše Manojlović, Gordane Špralje, Tanje Novaković, Branke Radević Peruničić, Ksenije Abrakumove, Koviljke Raonić, Ljubiše Toškovića i Stoleta Stojkovića, stihove je kazivao Miladin Trifović Metohijski a sve to uz pratnju mladog gitariste Sava Jankovića.

Postavka će trajati sve do početka oktobra.

Bonus video: