Deset godina od ubistva inspektora: Šćekići još čekaju pravdu

Šćekić je ubijen 30. avgusta 2005. ispred porodične kuće u Podgorici. Optuženi za to ubistvo osuđeni su na 120 godina robije.
267 pregleda 10 komentar(a)
Slavoljub Šćekić, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Šćekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.08.2015. 06:43h

Na desetu godišnjicu ubistva policijskog rukovodioca Slavoljuba Šćekića, njegova sestra Slavica traži isto što i prvog dana - hapšenje nalogodavca tog zločina, i kaznu za sve koji su učestvovali u likvidaciji.

“Deset godina je prošlo od ubistva našeg Slavoljuba. Deset godina bola, patnje, neizvjesnosti, agonije i nepravde...grčevite borbe da pravda bude zadovoljena u potpunosti”, kazala je juče Slavica Šćekić.

Njen brat ubijen je 30. avgusta 2005. godine, ispred porodične kuće u Podgorici.

Optuženi za to ubistvo, Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić Čila i Ljubo Vujadinović osuđeni su na po 30 godina robije.

Presuda međutim još nije pravosnažna, jer se čeka da Vrhovni sud donese odluku po žalbama optuženih.

Maratonski sudski postupak praćen je kontroverzama - presude su ukidane zbog grešaka u pisanju, a i dokazi su misteriozno nestajali iz spisa predmeta.

Istovremeno dok se čeka odluka Vrhovnog suda, koja ne mora biti konačna, u tužilaštvu se vodi istraga o nestanku CD-a sa iskazom nekadašnjeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića - Bohuma.

Vrhovni sud ranije je ukinuo presudu, ocjenjujući da se u ponovljenom postupku nijesu smjele koristiti izjave svjedoka Žarka Radulovića i Vlaovića, jer su “pravno nevaljani dokazi”. Na tim izjavama počivale su osuđujuće presude Višeg i Apelacionog suda.

Slavica Šćekić juče je rekla da se za deset godina, od kad je pokrenut krivični postupak “protiv izvršilaca ovog gnusnog zločina, postiglo jako malo”.

“Ubice našeg Slavoljuba još su samo u pritvoru. Neizvjesno je da li će uopšte i biti u zatvoru, s obzirom na to da Vrhovni sud ovoliko odugovlači sa odlukom. Pitanje je kakva će pravosnažna presuda uopšte i biti. Nalogodavac ubistva i preostali počinioci još su na slobodi, a nema naznaka da će protiv njih biti pokrenut postupak. Ko koga i zašto štiti odgovor nije teško naslutiti”, kazala je Šćekićeva.

Dodala je da 10 godina zločin prikrivaju “oni koji ćute o njemu”.

“Nadležni organi treba da znaju da bez kažnjavanja svih lica koja su učestvovala u ubistvu našeg Slavoljuba nema zadovoljenja pravde. Pravdu za Slavoljuba mora da sprovede država, jer je to njena pravna i moralna obaveza prema policajcu koji je svoj život izgubio braneći je od mafije i organizovanog kriminala”, kazala je Šćekićeva.

Porodica i prijatelji pokojnog Šćekića sinoć su, 45 minuta nakon ponoći, zapalili svijeće na mjestu na kom je on ubijen.

Bonus video: